Raed Arafat a făcut câteva comentarii cu privire la refugiații care vin din Ucraina. Şeful DSU a declarat că decomandată nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce privește cazarea cetățenilor care fug de războiul declanşat de Rusia.
Raed Arafat a anunţat că au fost aduse microbuze la frontierele cu Ucraina în cazul în care nu vor mai locuri de cazare pentru cetățeni din Ucraina. Acesta a mai subliniat faptul că refugiații au un statut special în ceea ce privește restricțiile de pandemie. Dar asta nu înseamnă că nu vor fi verificaţi.
Şeful DSU a ţinut să mai sublinieze că deocamdată numărul refugiaților nu este alarmant de mare, iar locuri de cazare sunt suficiente, sunt pregătite 500.000 de locuri de cazare la ora actuală.
Toate inspectoratele pentru situații de urgență împreună și cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au soluții deja pregătite. Sunt stabilite terenuri unde pot fi instalate tabere, nu înseamnă că toate vor fi folosite. Pe lângă ele sunt identificate și locuri de cazare altele decât în tabere de corturi.
Ne pregătim pentru cifre mari. Avem și cetățeni români în zona Ucrainei. Noi ne pregătim ca să primim o cifră mai mare și sperăm să nu ajungem acolo. Planurile pe care le avem sunt adaptabile. La acest moment noi ne pregătim pentru mii de refugiați. Da, capacitățile pe care le-am calculat pot ajunge la 500.009 de mii.
Câţi refugiați au trecut frontierele în România
Frontierele României au fost tranzitate, pe parcursul zilei de vineri, de peste 73.000 de persoane. La graniţa cu Ucraina, traficul a scăzut cu 6%, iar la frontiera cu Republica Moldova este o creștere de 147%. Vineri, prin punctele de frontieră au intrat în România aproximativ 73.030 de persoane (creştere de 25% faţă de ziua anterioara), dintre care 14.188 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 36 %).
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 6.996 cetăţeni ucraineni (scădere de 6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 5.417 cetăţeni ucraineni (creştere de 147%). Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 72.022 de persoane (creştere de 34%), dintre care 7.298 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 99%).
De la declanşarea acestei crize, până la data de 25 februarie, ora 24.00, 54 de persoane au solicitat acordarea unei forme de protecţie a statului român în punctele de trecere a frontierei, fiind preluate de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări, informează Poliția de Frontieră.
Câţi cetăţeni ucraineni au cerut azil în România
De la începerea conflictului din Ucraina, 54 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.
Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 56,4%
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, 73.030 de persoane, dintre care 14.188 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 72.022 de persoane, dintre care 7.298 de cetățeni ucraineni au părăsit teritoriul României.
Totodată, 22.105 mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 21.131 pe sensul de ieșire.