Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, rămâne definitiv în închisoare, după ce un complet al instanței supreme a respins una dintre căile extraordinare de atac introduse de acesta. Aceeași decizia a fost luată și în cazul lui Sorin Gabriel Strutinsky.
UPDATE:
Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, rămâne definitiv după gratii, fără cale de atac. Mai precis ICCJ a respins contestațiile în anulare ale celor doi, prin care aceștia invocau pretinse vicii de ordin procedural pe parcursul judecării celor două etape ale procesului de corupție, Polaris.
„Respinge, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de contestatorii condamnați Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Gabriel - Sorin împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 1643/1/2020, astfel cum a fost îndreptată prin încheierea din data de 7 martie 2022 care face parte integrantă din respectiva decizie”, potrivit instanței, citată de știripesurse.ro.
Luni, 24 octombrie, fostul primar al Constanței, Radu mazăre, urmează să afle dacă va fi eliberat din închisoare, după ce instanța a rămas în pronunțare cu privire la dosarul său.
Radu Mazăre a venit în fața instanței pe 10 octombrie, atunci când fostul primar a încercat să obţină anularea unei condamnări definitive de cinci ani la închisoare, primită în luna februarie în dosarul „Polaris”.
Radu Mazăre, în fața judecătorilor
Judecătorii completului de 5 judecători ai Secției penale de la ÎCCJ, au luat în discuție solicitările lui Radu Mazăre și Sorin Strutinski, de constatare a prescripției în cauza în care au fost deja condamnați.
Din dosarul lui Radu Mazăre a lipsit încheierea ultimei ședințe de judecată, din care reieșea că doi judecători au făcut opinie separată. În acest sens, procurorii DNA au susținut că nu este nevoie de un nou termen, așa cum a cerut apărarea. Ulterior, instanța a fost de acord cu procurorii DNA.
Apărătorii lui Radu Mazăre au încercat să demonstreze că pentru faptele pentru care a fost condamnat clientul lor, termenul de prescripție s-a împlinit înainte de pronunțarea instanței de apel, în 2017 pentru o faptă, și în 2018 pentru cealaltă faptă. A fost invocată și legea mai favorabilă, care ar trebui să i se aplice lui Radu Mazăre.
Avocații au scos în evidență că fostul primar al Constanței nu a solicitat constatarea prescripției, ceea ce înseamnă că în această fază procesuală nu se poate considera că a existat o soluție de respingere a cererii de încetare a procesului penal.
Fostul primar al Constanței poate scăpa de închisoare
Radu Mazăre a susținut că a avut loc o eroare de procedură, având în vedere că la momentul la care instanța a aplicat această pedeapsă, nu a ținut cont de prescripție, așa cum a fost ea delegată în 2022, ca fiind valabilă din 2018.
El a precizat că ar fi o discriminare.
„Am colegi în închisoare, condamnați după Noul Cod Penal, care răsuflă ușurați pentru că nu au invocat avocații lor chestiunea prescripției. Eu stau și mă frământ, ce vină am eu că altcineva a invocat prescripția și eu sunt pedepsit pentru acest lucru?”, a spus Radu Mazăre în fața judecătorilor.