Vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru i-a cerut, în numele ARD, ministrului de Externe, Titus Corlăţean, să prezinte public datele profesionale ale directorilor ICR Kiev şi ICR Moscova, recent numiţi în aceste funcţii.
"Pe site-ul Institutului Cultural Român sunt anunţate numirile a doi directori, unul la ICR Kiev, celălalt la ICR Moscova", a declarat democrat-liberalul. "La ICR Kiev este numită doamna Nadia Moşanu. Doamna Nadia Moşanu este nora domnului Alexandru Moşanu, primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, un om care a fost salutat ca un adevărat patriot. Un om care, ulterior, a fost identificat şi publicat pe lista Sandrovschi ca unul dintre agenţii KGB care au activat în Republica Moldova sub nume de cod "Maxim". Cea de-a doua numire este a doamnei Florina Mohanu, în fruntea ICR Moscova. Doamna Mohanu conduce Centrul Cultural Rus de la ASE Bucureşti. Acest centru cultural este cunoscut drept una dintre cele mai elaborate filiere de influenţă rusă din România. Centrul Cultural Rus de la ASE, conform site-ului instituţiei, este finanţat de Fundaţia Russkiy Mir. (...) Dincolo de numiri, pe site-ul ICR nu este publicat niciun CV, niciun element legat de activitatea profesională a celor două doamne. Nu ştim ce cetăţenie au, dacă au şi cetăţenie română sau au cetăţenia Republicii Moldova şi ce este cel mai important, nu ştim ce interese reprezintă, apără şi urmează să susţină aceste două doamne", a declarat vicepreşedintele PDL conform Agerpres. Radu F. Alexandru a cerut ministrului de Externe să prezinte public datele profesionale ale celor două doamne şi "garanţiile de onestitate" pe care le oferă acestea. "Îi cer public ministrului de Externe Titus Corlăţean să ne spună care sunt datele care le recomandă pe cele două persoane şi care sunt garanţiile pe care ministrul de Externe le are, pentru că ministrul de Externe trebuie, până la urmă, să valideze prin semnătura lui numirile în fruntea instituţiilor culturale în străinătate. Care sunt datele profesionale şi garanţiile de onestitate ale celor două persoane", a spus senatorul PDL.
Marga a refuzat să organizeze concursuri la ICR În context, vicepreşedintele PDL a adăugat că la momentul audierii lui Andrei Marga în comisia de cultură a Senatului i-a cerut acestuia "ca posturile de directori ai filialelor ICR în străinătate să fie ocupate pe bază de concurs"."Cei care se prezintă la acest concurs cu o carieră profesională care să-i legitimeze să fie supuşi unui concurs. Domnul Andrei Marga a refuzat. Astăzi domnul Marga vorbea cu un dispreţ absolut despre cei care au fost până acum directorii centrelor culturale ale ICR în străinătate şi pe care a găsit de cuviinţă să-i demită fără nicio analiză făcând abstracţie că toţi aceşti directori pe care i-a demis au primit calificativul "FB" semnat de ministrul de Externe la data respectivă, domnul Andrei Marga", a declarat Radu F.Alexandru.