Berceanu propune FMI „taxa pe fâţă”

„La noi sunt atâtea fâţe care umblă cu Q7 şi atâţia ţopârlani bine-mersi”, este argumentul pe care ministrul transporturilor l-a găsit pentru o nouă taxă ce ar mai umple golurile din buget.

Prins în corzi de FMI, guvernul se fereşte să mărească taxele actuale, dar face concurs de idei pentru introducerea unora noi. Printre sugestiile venite ieri, în discuţiile cu delegaţia FMI, de la ministrul transporturilor, Radu Berceanu, se numără şi ceea ce s-ar putea numi „taxa de fâţă”. Este vorba despre supraimpozitarea maşinilor cu o capacitate cilindrică de peste 1.999 cmc, având ca public-ţintă la noi „fâţele şi topârlanii care umblă, bine-mersi, cu Q7”.

O altă idee avansată la întâlnirea cu FMI ar fi suprataxarea proprietăţilor imobiliare pentru cei care au mai mult de o casă sau un apartament.

Discuţiile dure cu FMI au băgat, de altfel, PDL în şedinţă, liderii partidului intrând în priză la gândul costurilor de imagine.

Programul „A doua casă taxată”

Varianta măririi taxelor rămâne, deocamdată, în aer. Dacă miniştrii Adriean Videanu şi Radu Berceanu susţin că nu există în guvern discuţii pe această temă, Sebastian Vlădescu s-a arătat mai degrabă reţinut.

„Ar fi o eroare majorarea taxelor. Ar stopa relansarea economică”, a susţinut Videanu, ieri, înainte de a intra la negocieri cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Dezbaterea se va încheia când se va semna scrisoarea de intenţie”, a expediat Vlădescu subiectul, la finalul întâlnirii în care FMI i-a pus pe masă o analiză care indică o scădere a economiei româneşti şi în acest an şi a cerut măsuri pentru creşterea veniturilor la buget. Zgârcit în declaraţii, şeful misiunii Fondului, Jeffrey Franks, a evitat să comenteze pe marginea măsurilor pe care le negociază cu guvernul, dar a insistat că „în mod sigur, în următoarele luni taxele nu vor creşte”.

Radu Berceanu spune însă că există şi alte soluţii. „Cuţitul la os a ajuns deja de mult. Iar soluţii miraculoase pe care să le inventeze acum cineva nu există. Ori creşti încasările la buget, ori mai tai din cheltuieli, ori găseşti o sursă de finanţare. Eu am spus şi azi (ieri - n.r.) la întâlnirea cu FMI că nu poţi, pe timp de criză, să vii cu o mărire a taxelor. Dar putem, în primul rând să colectăm mai bine ceea ce se taxează deja”, a explicat ieri acesta, pentru EVZ.

Până la impunerea unor ţinte minime lunare în ANAF, spre exemplu, Berceanu propune o „taxă de fâţe”. „În Italia, de exemplu, cine îşi cumpără o maşină cu un motor peste 1.999 cm cubi plăteşte uneori încă o dată cât maşina, o taxă. La noi sunt atâtea fâţe care umblă cu Q7 şi atâţia ţopârlani, bine-mersi. La fel pe a doua, a treia, a şaptea casă în proprietate plăteşti mai mult. De ce nu am face şi noi la fel?”, spune ministrul transporturilor.

Avertismentele lui Stolojan

În ciuda secretomaniei din jurul negocierilor, în PDL s-a propagat totuşi o concluzie: FMI va fi din ce în ce mai dur. Avertismentul a fost lansat în şedinţa Biroului Permanent al PDL de Theodor Stolojan şi l-a vizat direct pe Emil Boc.

În analiza lui Stolojan, guvernul a avut până acum câteva luni de miere din partea FMI cât timp toată economia mondială a fost în declin. Fostul premier estimează însă că, deja, după relansarea economică a Statelor Unite, FMI dă semne că va strange lanţul, iar guvernul va fi obligat să ia măsuri mai dure.

PNL PLUSEAZĂ

Antonescu: cota unică va fi majorată

Liberalii profeţesc nu numai majorarea taxelor, ci şi a cotei unice. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a prezentat, ieri, un document pe care l-a atribuit Ministerului Finanţelor, aceasta fiind în opinia lui dovada că guvernul studiază creşterea impozitului pe profit de la 16% la 25% şi dublarea taxelor şi impozitelor locale.

Potrivit unor surse liberale, este vorba de un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, proiect pe care Finanţele l-ar fi trimis direcţiilor de impozite şi taxe locale pentru a face estimări.

În documentul prezentat de PNL, cota de 16% ar urma să se aplice numai veniturilor de până la 4.000 de lei, iar ce depăşeşte acest plafon ar urma să fie impozitat cu 640 de lei plus 25% pentru venitul lunar ce trece 4.000 de lei.

Pe lângă creşterea impozitului pe profit la 25%, s-ar viza şi creşterea taxelor şi impozitelor locale, iar cei mai afectaţi ar putea fi proprietarii de imobile, terenuri sau maşini.

De exemplu, în cazul clădirilor din beton armat se ia în calcul un impozit de 1.612 lei pe metru pătrat, faţă de 530 de lei cât este în prezent. Impozitul ce ar putea fi aplicat pentru terenurile cu construcţii din intravilan variază de la 306 lei la 17.842 de lei pe hectar, în funcţie de rangul localităţii şi de zonă. La ora actuală, aceste impozite se situează între 100 şi 5.900 de lei.

Liberalii susţin că, dacă o astfel de ordonanţă va fi adoptată, toţi cei care şi-au plătit deja impozitele vor fi înştiinţaţi de administraţiile financiare asupra diferenţelor de plată, care vor trebui achitate până la 30 septembrie 2010. Crin Antonescu a cerut, ieri, “guvernării Boc-Udrea” să abandoneze preparativele de “asasinare” a economiei româneşti prin sufocarea liberei iniţiative.

Replica Ministerului de Finanţe a venit rapid: „Toate anunţurile şi declaraţiile din acest moment sunt doar speculaţii politice”. Mai mult, oficialii ministerului au declarat pentru EVZ că proiectul prezentat de PNL nu este elaborat în laboratoarele Finanţelor. (Romulus Georgescu)