Radioul prin satelit pentru autovehicul

Cum ar fi sa nu mai stai sa butonezi in cautarea unui post de radio cand mergi la munte cu masina?

Sau sa nu mai pierzi semnalul  atunci cand intri intr-un tunel? Noul radio multimedia pentru masini promite sa revolutioneze modul in care asculti posturile de radio in masina.

In curand, vom scapa de chinul cautarii unui nou post de radio atunci cand parcurgem un drum lung la volan. Masina va fi mai usor si mai sigur de condus; noul radio digital capteaza prin satelit postul preferat, iar acesta ne va insoti oriunde ne vom deplasa. In viitor, vom scapa de interferente si nu vom mai pierde semnalul cand trecem pe sub un pod sau la intrarea intr-un tunel. Iar viitorul e aproape, promite Agentia Spatiala Europeana. Dupa trei ani de cercetare, sistemul a fost testat cu succes joi, in cadrul unei demonstratii organizate la Space Expo din Noordwijk, Olanda.

Fara „lighean” pe capota

Noul radio functioneaza ca un receptor pentru posturile de televiziune transmise prin satelit. Nu vom fi nevoiti sa montam o antena in forma de lighean pe masina, intrucat sistemul are un captator mobil, cu un design special conceput pentru a nu fi foarte vizibil. Antena receptioneaza semnalele in banda de frecventa Ku, folosita de satelitii de comunicatii.

Cea mai mare provocare pentru inginerii care au lucrat la acest proiect a fost faptul ca satelitii utilizati de sistem fusesera proiectati pentru receptoare fixe, de mari dimensiuni. Receptia in masina a necesitat un efort asiduu de cercetare, astfel incat la final sa rezulte o antena usor de montat de  producatorii auto.

Pentru a asculta posturi de radio transmise prin satelit e necesara instalarea in portbagaj a doua cutii cu diametrul de 48,26 centimetri care contin antena si modemul, precum si instalarea unui laptop care stocheaza fisierele si alte date. Pornirea si inchiderea computerului se face printr-un buton integrat in consola centrala de bord, iar navigarea prin meniu se face cu o alta tasta montata in bord.

Radio cu fotografii

Semnalele receptate sunt stocate sub forma de fisiere in hard disk, apoi redate la scurt timp dupa inregistrare, evitandu-se pierderea semnalului in timpul traversarii tunelurilor sau in apropierea unor obiective care pot deregla receptia.

Ascultatorul poate cobori linistit sa faca plinul, fara grija ca pierde melodia preferata, intrucat el nu asculta in direct postul de radio, ci cu cateva secunde de intarziere. Acest lucru ii permite sa opreasca temporar auditia, reluand-o din punctul intreruperii, asa cum procedeaza atunci cand asculta o melodie pe un player audio.

Noul radio nu se rezuma doar la atat, oferind utilizatorilor si continut multimedia. Ecranul cu cristale lichide inclus in radioul de bord afiseaza fotografii, date in sistemul RDS-TMC despre traficul rutier, harti sau pagini de internet.

INOVATIE

Noul radio, mai simplu si mai ieftin

>  Ideea unui receptor prin satelit pentru masini nu este noua. Peste 13 milioane de americani folosesc deja serviciile posturilor XM-radio si Sirius radio, care transmit pentru receptoarele mobile prin satelit.

> Sistemul american este bazat pe satelitii de comunicatie, dar foloseste si relee montate in zonele rurale. Avantajul sistemului realizat de ESA este ca reduce substantial costurile de implementare intrucat se bazeaza doar pe satelitii de comunicare.

> Noul radio prin satelit pentru masini este rodul colaborarii dintre Agentia Spatiala Europeana si noua parteneri: SES Astra, BMW, Deutsche Zentrum fur Luft und Raumfahrt (DLR), Dornier Consulting, Deutsche Welle, Fraunhofer-Gesellschaft, Institut fur Rundfunktechnik, Technische UniversitŠt Braunschweig si TriaGnoSys.