Acţionarul majoritar al grupului de firme Racova, care exploatează 35.000 de hectare de teren în judeţul Vaslui, compania Babylon Overseas (FZE) cu sediul social în Emiratele Arabe Unite, P.O. BOX513980, nu este de găsit de autorităţile din Emirate.
Avocatul lui Adrian Porumboiu, fostul proprietar al grupului Racova, Emil Ioani, a dat joi presei documente care dovedesc că, foarte probabil, avem de-a face cu o firmă fantomă. În corespondenţa purtată de ambasada României la Abu Dhabi cu cu Ministerul de Externe şi Cooperare Internaţională din Emirate, acesta din urmă spune clar că Babylon este de negăsit. Demersurile au fost făcute pentru a-i înmâna reprezentantului acţionarului majoritar al grupului Racova actele judiciare în calitate de pârătă a firmei Babylon. Adrian Porumboiu a deschis proces pentru a redobândi controlul asupra Racova, după ce cei cărora le-a vândut acţiunile nu au respectat termenii contractului.
„Adrian Porumboiu a vândut acţiunile în baza unui contract care nu a fost respectat. Acest contract prevedea ca domnul Porumboiu să fie eliberat de obligaţiile pe care le avea faţă de bănci, de executările silite, şi să-i fie vândute anumite bunuri, neesenţiale pentru activitatea agricolă, la un preţ stabilit. Adrian Porumboiu a semnat un contract, a predat nişte bunuri, iar pentru că nu i s-au îndeplinit condiţiile impuse cumpărătorului, vrea să desfiinţeze acest contract. Ca să ne dobândim acţiunile, trebuie să ne judecăm cu ei. Ca să ne judecăm cu ei, trebuie să-i cităm în Emiratele Arabe Unite, dar nu-i găsesc nici măcar autorităţile lor”, a declarat avocatul Emil Ioani.
Adrian Porumboiu a vândut în 2015 grupul Racova companiei elveţiene Delta Commodity & Financial Services. Ulterior, Delta a revândut Babylon, care deţin în prezent peste 80% acţionariatul companiei, potrivit lui Valeriu Cojocaru, managerul Racova numit de Delta. Acesta a spus ieri, într-o conferinţă de presă, că Babylon ar fi deţinută de un anume Mohamed.
Managerul Racova Grup a mai explicat că, de la preluarea operaţiunilor în urmă cu doi ani şi jumătate, managementul actual a efectuat mai multe acţiuni în sensul redresării companiilor şi aducerii lor în zona de profitabilitate. Printre altele, echipa actuală de management a redus semnificativ pierderile istorice înregistrate de companii, a achitat datorii de zeci de milioane de euro faţă de cei mai importanţi creditori ai grupului, a eficientizat activitatea de afaceri, prin reorientarea activităţii spre domenii cu profitabilitate crescută şi a realizat investiţii în retehnologizarea companiilor.