Rachetele S-400, coada lui Putin în NATO

Rachetele S-400, coada lui Putin în NATO

Decizia regimului Erdogan de a achiziţiona sisteme antirachetă S-400 din Rusia ameninţă să arunce într-o nouă criză relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia şi securitatea NATO.

Recep Tayyip Erdogan pare horătât să nu renunţe: „Este inutil să mai discutăm acum, deoarece am încheiat acordul cu dl Putin şi cu Rusia”, a declarat preşedintele într-un interviu pentru mai multe televiziuni turce. „Nu există întoarcere pentru că un astfel de gest ar fi ruşinos.”

Washingtonul a avertizat în mai multe rânduri că dacă Turcia achiziţionează sistemele ruseşti S-400 nu va mai primi de la americani super-avioane F-35 şi nici sisteme antirachetă Patriot.

Cu o zi înainte de interviul lui Erdogan, gen. Curtis Scaparrotti, care este comandantul suprem al trupelor aliate NATO şi comandantul forţelor americane din Europa, a declarat în Comisia Militară a Senatului că vânzarea de aparate F-35 către Turcia ar trebui blocată, dacă Ankara cumpără S-400. Scaparrotti a subliniat că rachetele ruseşti ar reprezenta un obstacol pentru buna funcţionare a NATO, dat fiind că nu sunt inter-operabile cu sistemele Alianţei şi ar ridica o problemă de securitate la adresa avioanelor F-35.

„Cel mai bun sfat militar al meu ar fi ca în acest caz să nu continuăm discuţiile pentru F-35, să nu mai colaborăm cu un aliat care foloseşte aparatură rusă, în special sisteme de apărare antiaeriene, cu una dintre cele mai avansate capacităţi tehnologice ale noastre”, a spus generalul american.

Vicepreşedintele Mike Pence a lansat şi el un avertisment sever în februarie, la Conferinţa pentru Securitate de la München, afirmând că Statele Unite nu vor sta „cu braţele încrucişate în timp ce aliaţi NATO cumpără arme de la adversarii noştri”.

Turcia, care este partener în proiectul F-35, şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona o sută din aceste aparate. Lockheed Martin, contractorul principal al proiectului, a afirmat că „industria turcă este eligibilă să devină furnizor pentru flota globală F-35”.

Ruşii sunt mai generoşi, spun turcii

Într-un interviu din 7 martie pentru agenţia Anadolu, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, sublinia că Turcia este la zi cu îndatoririle financiar legate de programul F-35 şi arăta că excluderea ei din acest program ar fi „ilegală şi imorală”.

La câteva ore după remarca lui Akar, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Charles Summers, a reiterat poziţia Washingtonului şi a avertizat din nou Ankara asupra „gravelor consecinţe”, dacă merge mai departe cu acordul S-400. Aceste „consecinţe” ar consta în excluderea din proiectul F-35 şi de la achiziţionarea de rachete Patriot.

Partea turcă afirmă că a fost constrânsă să se orienteze către S-400 din cauza tărăgănărilor Washingtonului de a furniza sisteme Patriot. Ankara mai spune că S-400 este unul dintre cele mai bune sisteme de rachete antiaeriene de azi şi subliniază că Washingtonul nu are dreptul să împiedice Ankara să-şi satisfacă necesităţile de securitate. De asemenea, Turcia mai spune că acordul cu Rusia implică co-producţie şi transfer de tehnologie, ceea ce Statele Unite refuză să ofere.

Jocurile din spatele strategiei

Acordul pentru sistemele S-400 are mai mult de-a face cu jocurile politice decât cu strategia militară. În Turcia sunt programate alegeri locale la sfârşitul lunii şi Erdogan îşi doreşte cu ardoare să câştige. Candidaţii opoziţiei se situează înaintea celor din partidul său AKP, în oraşe importante precum Istanbul sau Ankara. Pierderea acestor metropole ar fi o catastrofă pentru Erdogan. El şi-a înmulţit accentele naţionaliste, iar contractul de rachete ruseşti îl ajută în faţa electoratului său, preponderent antiamerican.

Atitudinea lui Erdogan riscă să şubrezească poziţia Turciei în NATO, scrie site-ul Al-Monitor. Cu atât mai mult cu cât sunt puţine şanse ca Turcia să intre într-o alianţă militară cu Rusia.

Hakan Aksai, expert în relaţiile ruso-turce, spune că Moscova vede în Turcia mai degrabă un partener de convenienţă decât un potenţial partener strategic. Aksai se îndoieşte şi că achiziţionarea de sisteme S-400 ar implica şi un transfer de tehnologie rusă către Turcia, pentru că „partea rusă este îngrijorată că NATO va avea acces la tehnologia S-400 prin intermediul Turciei”.

 „Rusia lui Putin nu este interesată să vadă în Turcia lui Erdogan un aliat apropiat”, conchide expertul, care adaugă: „Presa rusă subliniază că Turcia este un partener azi, accentul căzând pe AZI şi afirmă că poziţia Ankarei s-ar putea schimba în viitor, deoarece a mai făcut asta în trecut, mai ales după ce Turcia a doborât un avion rus de luptă în 2015.” Aksai crede că Rusia este interesată ca Turcia să rămână în NATO pentru a o ajuta să submineze Alianţa NordAtlantică.

Prin această prismă, Putin ar putea accepta o decizie a Turciei de anulare a comenzii de S-400 – indiferent de costuri – dacă ar primi ceva la schimb de la Ankara, în special în Siria.

 

Ne puteți urmări și pe Google News