După câteva luni de presupuneri, autoritățile ruse au dezvăluit prima navă care a primit varianta modernizată a rachetelor Tsirkon.
O sursă din industria de apărare rusă, a declarat pentru TASS, că amiralul Golovko, proiectul 22350, „va deveni primul transportator standard al Tsirkon”. Acest raport nu a fost confirmat oficial.
O nouă tehnologie
Luni de zile, proiectul 22350 a susținut montarea timpurie a lui Tsirkon. În cursul anului 2020, racheta a fost lansată de cel puțin patru ori de la nava principală a proiectului 22350. Raportul TASS a contrazis speculațiile anterioare potrivit cărora amiralul Nakhimov și crucișătorii de luptă Kirov Petr Velikiv, ar fi fost primii care au primi upgrade-ul Tsirkon.
Clasa Gorshkov este o linie de cincisprezece fregate monitorizate cu rachete ghidate, deplasând peste cinci mii de tone și atingând viteza maximă de aproximativ douăzeci și nouă de noduri. Fregatele se mândresc cu cel mai recent sistem antisubmarin din Rusia, împreună cu un sistem de lansare verticală pentru rachete. Dintre cele cincisprezece fregate proiectate, două sunt active și a treia, amiralul Golovko, a fost stabilită și este programată să intre în serviciu în următorii câțiva ani.
Tsirkon, cunoscut și sub numele de Zircon, este o rachetă de croazieră hipersonică cu aripi, anti-navă, cu o viteză raportată de aproximativ unsprezece mii de kilometri pe oră. Racheta a fost una dintre cele șase arme dezvăluite de președintele Vladimir Putin, în discursul său din 2018.
Imposibil de detectat
Racheta are o autonomie operațională care depășește o mie de kilometri, în funcție de platforma de lansare și de circumstanțele de operare, suficient pentru a pune în pericol grupurile transportatorilor americani. Viteza rachetei și capacitatea de a fi manevrată în timpul zborului, i-a făcut pe observatorii militari ruși să susțină că Tsirkon nu poate fi interceptat de niciun instrument al forțelor NATO.
Colonelul rus, Mikhail Khodaernok, a afirmat că sistemele actuale de distrugătoare de rachete au fost concepute pentru a neutraliza rachetele de croazieră supersonice, precum cele purtate de navele de război mai vechi ale Rusiei, dar care nu pot contracara amenințări hipersonice. „Având în vedere viteza foarte mare a acestei rachete anti-navă, sistemele antirachetă ale unui potențial inamic, vor fi ineficiente din cauza timpului de reacție. Cu alte cuvinte, nu aveți timp să reacționați, deoarece nava este lovită imediat după detectarea rachetei.”
Oficialii ruși nu au dezvăluit public când va avea loc producția, însă racheta hipersonică Tsirkon este așteptată să intre în funcție în anii următori, a spus National Interest.