Rablele, date în curând şi pe maşini electrice

Instituţiile publice ar putea achiziţiona autovehicule bune de pus în priză cu o subvenţie de 25% sau cu o primă de casare de 5.300 de euro.

În curând, parcările instituţiilor publice din România ar putea fi "populate" de maşini ale viitorului. Executivul ar putea aproba în curând o ordonanţă de urgenţă care va da posibilitatea instituţiilor în cauză să-şi cumpere maşini electrice cu o subvenţie de 25% sau cu o primă de casare de 5.300 de euro.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, estimează că în două săptămâni această ordonanţă ar putea fi adoptată de guvern şi a explicat că acum actul se află în circuitul de avizare interministerială. Ar urma să fie prevăzute facilităţi diferite pentru maşinile hibride şi pentru cele 100% electrice, pentru că doar cele ultimele sunt considerate complet nepoluante.

"Pentru început, doar instituţiile vor putea cumpăra astfel de maşini, deoarece pentru publicul larg nu există infrastructura necesară", a adăugat ministrul.

Două variante

Astfel, primăriile, şcolile sau agenţiile guvernamentale îşi vor putea achiziţiona autoturisme hibride, adică parţial electrice, sau electrice 100% fie beneficiind de o subvenţie de la stat, fie de o primă de casare prin Programul de Înnoire a Parcului Auto.

Dacă se vor înscrie în Programul "Rabla", instituţiile publice vor beneficia de o primă de casare de 5.300 de euro, adică de şase ori mai mare decât cea standard, în valoare de 3.800 de lei.

Pe de altă parte, dacă instituţiile nu au maşini vechi de casat, dar doresc să cumpere maşini electrice sau hibride, pot beneficia de o subvenţie de la stat echivalentă cu maximum 25% din valoarea maşinii electrice achiziţionate.

"Pentru hibride vom acorda mai puţin decât pentru electrice, însă oricum trebuie să facem o analiză de preţ ca să ne asigurăm că nu exagerăm cu facilităţile. Am făcut un calcul. Diferenţa de preţ dintre o maşină electrică şi una normală cu performanţe similare este de aproximativ 5.000 de euro şi atunci ne-am gândit ca instituţiile care au o maşină veche pe care vor să o caseze prin programul Rabla şi în locul ei să-şi cumpere o maşină electrică să primească şase vouchere în loc de unul. Vom stabili exact procedura prin care acest lucru se va putea realiza", a spus Borbely. Cele două facilităţi nu vor putea fi cumulate.

Maşinile electrice ar putea fi încărcate la supermarket

În prezent, autorităţile poartă discuţii cu furnizorii de energie pentru a se pune la punct parteneriate în vederea amenajării de puncte de alimentare a maşinilor electrice, iar o a doua fază a programului va consta în discuţiile cu diverse companii.

O soluţie ar fi amenajarea punctelor de încărcare în parcările supermarketurilor. Şi, pentru a-i stimula pe privaţi să amenajeze astfel de puncte în spaţii publice, guvernul intenţionează să acorde subvenţii din fondul de mediu. "Această bornă de încărcare, pe care oricine şi-o poate instala în garaj, costă aproximativ 350-400 euro, iar maşina se încarcă în opt ore", mai spune ministrul.

Borbely susţine că în România nu circulă acum niciun vehicul 100% electric. Potrivit reprezentanţilor Renault, o maşină electrică are o autonomie de până la 160 de kilometri, iar încărcarea ei durează 8 ore şi poate fi făcută cu ajutorul unei borne care costă aproximativ 400 de euro. La nivel european există o Directivă privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.

5.300 de euro ar urma să fie valoarea primei de casare de care vor beneficia instituţiile publice, în scopul achiziţionării unui autovehicul electric

MODIFICARE

Prima de casare pentru tractoare scade cu 10%

Programul "Rabla" pentru tractoare şi maşini agricole autopropulsate 2011 va demara în curând, susţine preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu.

Numai că cei care îşi vor casa vechiul tractor şi vor achiziţiona unul nou vor beneficia de o primă de casare de maximum 40% din valoarea maşinii. "Am refăcut legislaţia, pentru că aşa ne-a cerut Comisia Europeană", a explicat Popescu.

Potrivit acestuia, pentru cei care şi-au casat maşinile agricole anul trecut s-a găsit o soluţie, împreună cu ministrul agriculturii, astfel încât toţi cei 152 au putut beneficia de prima de casare acordată de stat, în valoare de 17.000 de lei.