Joi, 9 iunie, Ministerul Mediului pune în dezbatere publică proiectul de lege referitor la ghidul privind finanțarea programului Rabla Local. Se prelungește și termenul limită pentru înscrierea în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, până pe 31 iulie 2022.
Ghidul de finanțare a programului Rabla Local mai are nevoie de adoptarea sa de către Ministerul Mediului, iar după publicarea în Monitorul Oficial, proiectul de lege va putea intra în vigoare.
Ministerul Mediului pune în dezbatere publică proiectul Rabla Local
Administraţia Fondului pentru Mediu transmite că înscrierile pentru Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi prelungite până pe 31 iulie 2022, atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul celor juridice.
Dacă decid să caseze o mașină mai veche de 15 ani, românii pot beneficia de 3000 de lei. Trebuie spus că banii nu pot fi folosiți pentru achiziționarea, vreme de trei ani, a unui autoturism second-hand, ce are o normă de poluare de tip Euro 4 sau mai mică.
Condiții privind autovehiculele eligibile pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus
- sunt înregistrate în evidențele fiscale ale UAT solicitant
- la data participării în Program au o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației mașinii
- au o normă de poluare Euro 3 și/sau inferioară
- au fost înmatriculate în România în urmă cu cel puțin 3 ani
Există un set de condiții și pentru posesorii autoturismelor
Șoferii care doresc să participe la programele Rabla au de îndeplinit un set de condiții:
- să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza Primăriei unde este făcută solicitarea
- să dețină un autovehicul uzat, înmatriculat pe numele lor, care să fie în evidențele fiscale ale primăriei în cauză
- să nu aibă restanțe la plata taxelor, a impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat și local
- să nu folosească același autoturism pentru a obține diverse alte forme de finanțare, inclusiv prin programele Rabla Clasic sau Rabla Plus
- să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni comise împotriva mediului, conform Cancan.
Primă de 3.000 de lei pentru casarea unui autoturism
Programul „Rabla 2022” continuă cu o nouă etapă, ce va debuta în data de 1 iulie, astfel că cei care decid să își caseze autoturismele mai vechi de 15 ani pot primi sume de peste 3.000 de lei, fără a fi obligați să achiziționeze o mașină nouă.
Ministrul Tanczos Barna a spus că prin acest program intenționează să scoată din circulație mașinile vechi și să le înlocuiască cu unele noi, bazate pe tehnologii moderne, astfel încât România să beneficieze de un parc auto conform standardelor actuale în domeniu.
Peste 15.000 de staţii de încărcare, finanțate până în 2026
„Venim cu încă un program care va porni pe 1 iulie dacă totul merge bine şi reuşim să ne înţelegem cu autorităţile publice locale. Un program „Rabla” local care va scoate sute de mii de maşini vechi din circulaţie. Vom asigura o primă de cel puţin 3.000 de lei pentru maşinile casate, fără obligaţia de a fi cumpărate maşini noi. Azi dimineaţă am avut o discuţie cu domnul ministru Cseke (n.a. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei) despre reţeaua naţională de staţii de încărcare.
Aici, veştile bune vin şi din partea Ministerului Dezvoltării, pentru că de acolo vor fi finanţate peste 15.000 de staţii de încărcare până în 2026, prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.). Noi am pus, astăzi, în consultare publică, Ghidul pentru următorul apel de proiecte din partea autorităţilor publice locale pentru staţiile de putere normală sau mică”, a transmis, la începutul lunii mai 2022, ministrul Tanczos Barna.