Pățania doctorului Puțureanu cu serul anti-tuberculos

Pățania doctorului Puțureanu cu serul anti-tuberculos

Dr. Ion Puțureanu, care își băgase toată averea într-un sanatoriu TBC la Olănești, reușise să prepare, din ficat de porc infectat cu bacil Koch, un ser care, dupa ce a fost experimentat pe animale, a fost aplicat bolnavilor, cu rezultate uneori bune, în funcție de forma de tuberculoză.

"Serul antituberculos" al lui Puțureanu, a provocat reacția violentă a administrației sanitare. Deși în ianuarie 1921 depune documentația la Direcția Generală a Serviciului Sanitar din Bucuresti și începe experimentarile la Spitalul Zerlendi, autoritățile locale încep în plină iarnă „dezinfectarea” stațiunii Olanești, împraștiind bolnavii. 

La București nu s-a făcut niciodată analiza serului. În același an începe și o campanie contra lui Puțureanu în ziarul Dimineata, susținută de declarațiile dr. Charles Laugier, Inspectorul sanitar al Olteniei, și de tăcerea dr. Cantacuzino.

În numărul din 15 decembrie 1921, revista Evoluția publica articolul „Pu-țu-rea-nu!? - Pfui!” în care se vorbea de cazul doctorului care susținea că descoperise leacul tuberculozei:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cu adevărat, numai la noi românii se putea petrece și această batjocură națională. Numai la noi, nația discursurilor de auto-glorificare, de patriotism manifestat prin colecte de pe spatele contribuabilului stors până la măduvă prin „ceaiuri” și alte feluri de serate de binefacere. E o crimă să nu dai cuiva posibilitatea să se manifeste.

Citește mai departe, GRATUIT, pe Evenimentulistoric.ro

În numărul 15 al Evenimentului Istoric puteți citi multe materiale interesante:

  • Jurnalul generalului Iulian Vlad, însemnări din închisoare, continuarea unui proiect editorial de excepție,
  • Cine a fost ”condeiul din umbră” la redactarea cărții ”Orizonturi Roșii”, a generalului Ioan Mihai Pacepa,
  • Ce a declanșat catastrofa de la Cernobîl, amănuntul tehnic despre care s-a aflat abia acum,
  • Scrisoarea prin care Ierusalimul îi mulțumea lui Nicolae Ceaușescu pentru acțiunile sale de politică externă.
  • O parte din articole le puteți citi pe site-ul www.evenimentulistoric.ro