Putin vrea o Rusie cat America de tare

Vladimir Putin e hotarat sa faca din Rusia o putere respectata pe glob.

Decizia Rusiei de a relua de o maniera permanenta patrularea bombardierelor sale strategice, ca pe vremea Razboiului Rece, confirma vointa Kremlinului, mai exact a presedintelui Vladimir Putin, de a sfida hegemonia americana si arata ca Moscova are si mijloacele economice pentru a face acest lucru.

Dupa anuntul de vineri, care a starnit o consternare bine disimulata in cancelariile occidentale, conducerea rusa va mai face un pas in aceeasi directie saptamana aceasta, prezentand cele mai performante avioane ale sale cu ocazia Festivalului aviatic ce va avea loc in capitala. Vedete se anunta a fi avioanele MiG-35 si MiG-29, scrie „Sunday Telegraph”.

Mesajul pentru Occident e clar: zilele in care Rusia putea fi tratata ca o „fosta superputere” au apus. Presedintele rus este ferm hotarat sa faca din tara sa o forta ce trebuie luata in calcul, iar ambitia sa se hraneste cu veniturile masive aduse de exporturile de petrol si gaze. In ultimele luni, analistii au cautat felurite explicatii pentru aceasta noua atitudine aroganta si agresiva a Kremlinului.

Cea mai la indemana este aceea ca atitudinea este menita a-i seduce pe nationalisti in perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare si prezidentiale. Adevaratul motiv pare insa a fi acela ca rusii s-au simtit jigniti de indiferenta cu care i-au tratat puterile occidentale in ultimii ani, scrie publicatia britanica.

Occidentul s-a trezit tarziu

Atat oficialii de la  Washington, cat si cei de la Londra au fost uimiti de vehementa cu care Moscova a reactionat la presupusa jignire, afirma publicatia, citand surse din comunitatea de informatii. „Si-au dat seama prea tarziu ca rusii raman niste jucatori importanti”, spune un fost oficial al Casei Albe. „Ma tem ca o sa ne trezim intr-o zi ca am castigat Razboiul Rece, dar am pierdut pacea”, adauga sursa citata.

Alarma a sunat prea tarziu, este de parere Matthew Clemens, editor la „Jane’s Country Risk”. „Cred ca nu s-a observat ca Rusia se considera o noua mare putere si simte ca nu a fost luata in serios asa cum ar trebui”, adauga el.

Ambitiile Rusiei se vad cel mai bine din cresterea bugetului militar. Acum opt ani, cand Putin a venit la putere, armata rusa era la pamant, cu un arsenal invechit si un moral scazut. Lucrurile sunt radical diferite acum. In ultimii doi ani, cheltuielile militare au crescut cu 22 si, respectiv, 27 la suta, iar pe 2007 ar putea ajunge la 30%. Febra inarmarii ce pare sa fi cuprins Moscova e strans legata de stilul Putin.

„El crede ca trebuie sa te lupti pentru locul tau sub soare si a declarat chiar ca nimeni nu-i apreciaza pe cei slabi. Nu cred ca sunt interesati de refacerea imperiului sovietic. Ceea ce-si doresc este un cuvant de spus pe scena internationala”, considera Alex Pravda, expert al fundatiei pentru politica externa Chatham House din Londra.