Rusia Unita, formatiunea care l-a avut cap de lista pe presedintele Putin, a castigat detasat alegerile legislative desfasurate ieri in Federatia Rusa.
Potrivit primelor rezultate partiale, date publicitatii aseara, dupa numararea a 19,5% din buletinele de vot, Rusia Unita a obtinut 63,5% din sufragii, pe locul al doilea clasandu-se Partidul Comunist al lui Ghenadi Ziuganov (11,3%). Pragul electoral de 7% a mai fost depasit de Partidul Liberal Democrat (LDPR) al ultranationalistului Vladimir Jirinovski (10,0%) si de o alta formatiune pro-Kremlin, Rusia Dreapta (7,0%).
Opozitia liberala nu va fi reprezentata in Duma de Stat nici in urmatorii patru ani. Partidul Iabloko a obtinut 1,2% din totalul voturilor valabil exprimate, iar Uniunea Fortelor de Dreapta - doar 1,1%.
Comisia electorala a anuntat ca prezenta la vot a depasit nivelul de 60%.
Comunistii contesta rezultatele
Cu putin timp inaintea inchiderii urnelor, comunistii au informat ca vor contesta rezultatele scrutinului de duminica din cauza fraudelor care, in opinia lor, au intrecut orice limita. Anuntul a fost facut de catre seful departamentului juridic al Partidului Comunist, Vadim Soloviev, citat de agentia Ria Novosti. „Juristii nostri au inceput deja sa pregateasca plangerile la Curtea Suprema”, a declarat Vadim Soloviev.
Asa cum era de asteptat, deznodamantul alegerilor a multumit Kremlinul. „Primele rezultate partiale arata ca o majoritate covarsitoare a alegatorilor rusi s-a pronuntat in favoarea Rusiei Unite, sustinand astfel directia indicata de presedintele Putin”, care trebuie urmata si dupa expirarea celui de-al doilea mandat al acestuia, in primavara anului viitor, a afirmat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Fortele pro-Putin au peste 80% din Duma
Pe de alta parte, oficialii Rusiei Unite au anuntat ca la congresul de luna aceasta va fi ales candidatul formatiunii la alegerile prezidentiale din 2 martie 2008. Infiintat in 2001, partidul prezidential a castigat alegerile legislative din 2003, cu 37,57% din voturi, si a contribuit decisiv la realegerea lui Vladimir Putin, in 2004.
Daca rezultatele partiale se confirma, fortele politice pro-Putin vor detine peste 80% din cele 450 de mandate ale Dumei de Stat, iar comunistii ar trebui sa isi asume rolul de unica si insignifianta grupare parlamentara de opozitie.
Cu urna pe ulita
Autoritatile locale din Rusia s-au intrecut in oferte menite sa-i atraga pe oameni la sectii. Astfel, in jurul multor sectii au fost amplasate gherete unde se vindeau produse alimentare ori haine, mult mai ieftin decat pretul pietei. In alte locuri, pensionarii au fost momiti la urne cu consultatii medicale gratuite. In plus, putinii observatori independenti care au monitorizat alegerile au raportat activitatea frenetica a personalului insarcinat cu urnele mobile.
Comunistii s-au plans deja ca numarul invalizilor ce au solicitat urna mobila este suspect de mare, iar ziaristii au constatat pe teren ca operatorii bateau efectiv la usile oamenilor intrebandu-i daca nu vor sa voteze.
INAPOI
Revenirea la statul paternalist
Alegatorii rusi au optat din nou pentru puterea instaurata si pentru un stat paternalist, la legislativele de duminica, asa cum au facut deseori in istoria lor, sacrificand liberul arbitru, apreciaza expertii citati de AFP. „In Rusia, alegerile se prezinta in mod traditional ca o demonstratie de loialitate fata de putere”, explica Lev Gudkov, directorul centrului Levada.
Rusii au pastrat mentalitatea lui „homo sovieticus” si nu se simt stapani pe destinul lor, apreciaza sociologul. „Teroarea stalinista i-a invatat sa ramana in formatie”, adauga el. Fidelitatea fata de putere - adesea autoritara - este o veche traditie in Rusia. Dupa reformele liberale din anii ‘90, „Putin s-a reintors la modelul unui stat paternalist, acceptat pe deplin de populatie, cu atat mai mult cu cat acesta nu a fost urmat de teroare, ci de o anumita dezvoltare economica”, apreciaza Maria Lipman, de la Fundatia Carnegie.
Cititi si: