Kiril Budanov, șef al serviciilor secrete ucrainene, a făcut o serie de dezvăluiri într-un amplu interviu acordat Reuters. Cu un profil neobișnuit de vizibil pentru funcția sa, care presupune discreția, Budanov a explicat că grupul Wagner are un obiectiv imediat foarte periculos.
Pentru un şef al serviciilor de informaţii din fruntea operaţiunilor de spionaj ale Ucrainei, Kirilo Budanov (37 ani), şi-a construit un profil foarte vizibil, pe care l-a folosit pentru a ameninţa Rusia de la distanţă, scrie Reuters, care a realizat săptămâna aceasta un interviu cu oficialul ucrainean.
După ce revolta mercenarilor Wagner ai lui Evgheni Prigojin a făcut, luna trecută, ca sistemul de conducere al Moscovei să pară instabil, Budanov a folosit ocazia pentru a spune ceea ce au aflat spionii ucraineni despre inamic.
Prigojin este popular în Rusia
În interviul său prezentat de Reuters la începutul săptămânii, el a declarat că mercenarii ruşi răzvrătiţi s-au îndreptat spre o bază nucleară în căutarea unei arme atomice de mărimea unui rucsac. Mai multe surse ruseşti care au vorbit apoi cu Reuters au confirmat unele părţi ale declarațiilor acestuia.
Kiril Budanov a dezvăluit, de asemenea, datele unui sondaj interceptat de serviciile sale, efectuat de Ministerul rus de Interne, care arată că şeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, se bucură de sprijin în Rusia. Budanov nu a oferit nicio dovadă, dar a reamintit că el a anticipat cu exactitate, anul trecut, momentul când Rusia va declanşa invazia pe scară largă asupra ţării sale, deşi mulţi, inclusiv în Occident, se îndoia. "Avem propriile noastre surse. În cele mai apropiate birouri (de Putin), ca să spunem aşa. De aceea, de obicei, ştim ce se întâmplă", adaugă el.
Serviciile secrete ies din umbră
Tânărul şef al spionajului militar ucrainean consideră că în prezent, un şef al unor servicii de informaţii nu mai poate rămâne în umbră. "Nu mai este posibil acest lucru. Şi toate războaiele următoare vor arăta aşa. În orice ţară din lume. Putem spune că aici creăm o tendinţă", a declarat şeful Direcţiei Principale de Informaţii din Ucraina (GUR) în interviul pentru Reuters acordat de la sediul său din Kiev.
Potrivit acestuia, Ucraina știa că trebuie să-şi transmită public mesajele încă din 2014, când Moscova a luat lumea prin surprindere acaparând peninsula Crimeea şi declanşând apoi un război prin interpuşi (proxy) în estul Ucrainei. "Am pierdut complet războiul informaţional în 2014. Iar războiul care a început l-am început aici într-un mod complet diferit. Iar acum ruşii pierd bătălia informaţională", punctează Budanov.
Acesta poartă un pistol la interviurile cu jurnaliştii străini şi nu ezită să discute cu ei despre serviciile secrete. Arme şi echipamente militare se văd peste tot în biroul său.
Un personj atipic
Enigmatic şi ferm, Budanov stă în spatele biroului, îmbrăcat în ţinută militară, sub un tablou reprezentând o bufniţă care îşi înfige ghearele într-un liliac, emblema direcţiei de informaţii militare a Rusiei. Jaluzelele biroului său sunt trase, iar la ferestre sunt saci cu nisip.
Numit în august 2020, Budanov şi-a văzut popularitatea crescând în timpul războiului, fiind prezentat ca omul din spatele rezistenței în faţa Rusiei. În mass-media rusă, el este un personaj detestat. Kremlinul a calificat drept "monstruoasă" o remarcă făcută de el în luna mai. "Vom continua să ucidem ruşi oriunde ar fi pe faţa pământului, până la victoria completă a Ucrainei", a fost afirmaţia care a stârnit mânia Kremlinului.
Presa rusă a relatat că un tribunal din Moscova l-a arestat în absenţă pe Budanov, în aprilie, sub acuzaţia de terorism. De la preluarea conducerii serviciului de spionaj, au existat numeroase tentative de atentat la viaţa sa care au eşua.