Premierul rus a trecut în revistă motivele pentru care consideră că relaţiile Rusiei cu Vestul, în special cu Statele Unite, nu au fost încă relansate.
Occidentul nu joacă cinstit şi încearcă prin mijloace neortodoxe să obstrucţioneze procesul de resetare a relaţiilor cu Rusia, a răbufnit premierul rus Vladimir Putin, într-un interviu publicat ieri de cotidianul "Kommersant".
Răspunzând întrebărilor adresate de ziaristul său preferat, Andrei Kolesnikov, şeful executivului de la Moscova a acuzat Vestul că nu îşi respectă promisiunile şi că înşală Rusia în cel mai grosier mod posibil, o pledoarie presărată cu multe exemple şi întrebări retorice.
Scutul antirachetă, în topul nemulţumirilor
"În perioada retragerii din Europa de Est, secretarulgene ral NATO a promis Uniunii Sovietice că poate avea încredere că Alianţa nu va depăşi graniţele sale de atunci", şi-a început tirada "Omul de fier" al Rusiei. "Şi unde este acum? Le-am cerut oficialilor NATO explicaţii în acest sens. Nu au nimic de spus. Ne-au înşelat în cel mai nepoliticos mod cu putinţă", a declarat Putin, citat de RIA Novosti.
Un alt motiv de supărare pentru şeful executivului rus este scutul antirachetă pe care Washingtonul se pregăteşte să-l instaleze în ţări din estul Europei, printre care şi România.
"Tocmai ce căzuserăm la învoială că nu vor fi amplasate niciun fel de rachete în Polonia când s-a anunţat că acelaşi sistem urma să fie instalat în alte ţări europene", a explicat el. "Unde mai este în acest caz relansarea relaţiilor?", s-a întrebat retoric premierul rus.
Argumentele lui Putin nu se opresc aici. "Şi mai este ceva. De exemplu, înarmarea Georgiei, care continuă. De ce?", a insistat premierul rus, referindu-se la vânzările de armament american către fosta republică sovietică.
În aceste condiţii, a conchis Putin, discursul său rostit la conferinţa pentru securitate de la München, în 2007, când a acuzat SUA că vor să pună bazele unei lumi unipolare, rămâne de actualitate. "Cred că discursul de la Munchen a fost util. Pentru că am spus adevărul. Ele (statele occidentale - n.r.) ne-au spus ceva şi au făcut altceva", a conchis Putin.
În urmă cu două luni, preşedintele american Barack Obama dădea asigurări, cu ocazia vizitei în SUA a omologului său rus, Dmitri Medvedev, că relaţiile ruso-americane au fost resetate, în pofida divergenţelor care persistă.
Activ, nu pasiv
Întrebat, inevitabil, despre intenţia sa de a reveni la Kremlin în 2012, Putin a răspuns că acest gând nu îl obsedează. El a subliniat însă că este omul acţiunii şi că va fi prezent pe scena politică pentru mult timp de acum înainte.
Postul de radio Echo Mosckvî a început, imediat după publicarea interviului, să-şi chestioneze ascultătorii cu privire la intenţiile de vot în 2012. Surprinzător, 86 la sută dintre ei au declarat că nu vor susţine o nouă candidatură a lui Putin în fruntea statului.