Forțele de poliție din Rusia se confruntă cu un deficit critic de personal. Problema este anterioară invaziei la scară largă a Ucrainei. Dar războiul a amplificato-o foarte mult. Deoarece polițiștii au părăsit serviciul pentru locuri de muncă mai bine plătite în armată. Potrivit ministrului de interne Vladimir Kolokoltsev, în toamna anului 2022, aproximativ 90 000 de posturi de poliție erau neocupate.
În primăvara anului 2024, acest număr a crescut la 152 000. În același timp, o criză similară afectează o altă agenție de aplicare a legii: Serviciul Federal de Penitenciare (FSIN). Jurnaliștii de la postul iStories au discutat cu experți și au analizat datele privind ocuparea forței de muncă. Cu scopul de a afla care sunt cauzele acestor penurii și ce consecințe au avut acestea.
Putin rămâne fără polițiști
La sfârșitul anului trecut, Vladimir Putin a dat instrucțiuni Ministerului rus de Interne să joace un rol major în „instaurarea normalității” în „noii subiecți” ai țării. Președintele se referea la regiunile ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat în 2022. Cu toate acestea, chiar înainte de a i se încredința această sarcină, ministerul suferea de o profundă lipsă de personal.
Conform calculelor iStories, 19% din posturile din poliția rusă sunt neocupate. Iar cel puțin 50 de regiuni se confruntă cu deficite. În regiunile Primorsky și Magadan, aproximativ 25 % din posturile de poliție sunt vacante. În timp ce în Crimeea ocupată de Rusia, aproximativ o treime din posturi sunt neocupate.
Una dintre principalele consecințe ale deficitului de poliție din Rusia este că cetățenii sunt din ce în ce mai incapabili să obțină ajutor în situații care le pun viața în pericol. De exemplu, în 2020, când problema era mult mai puțin gravă decât în prezent, poliția a avut nevoie de ore întregi pentru a răspunde la apelurile privind țipete care veneau din apartamentul lui Vladislav Kanyus, în vârstă de 27 de ani.
Până la sosirea polițiștilor, vecinii au spart ușa și au găsit-o moartă pe fosta iubită a lui Kanyus, Vera Pekhteleva, în vârstă de 23 de ani. Jurnaliștii au obținut ulterior înregistrări ale unor convorbiri telefonice în care ofițerul de serviciu din zonă le cerea colegilor săi din alte unități să împrumute câțiva ofițeri pentru a răspunde la apel. I s-a răspuns că nu există ofițeri disponibili și că orașul este patrulat de „doar trei tipi schilozi”.
Efecte negative
Lipsa de personal înseamnă, de asemenea, mai multă muncă pentru ofițerii care rămân în poliție. Asta spune pentru iStories un ofițer districtual din regiunea Kaluga pe nume Mikhail (nume schimbat). În loc să fie responsabil pentru o singură secție de poliție, așa cum ar fi cazul dacă poliția ar avea personal complet, Mikhail supraveghează patru secții de poliție.
Acest lucru înseamnă că este responsabil pentru aproximativ 160 de persoane care se află sub supravegherea activă a poliției. O categorie care poate include foști deținuți, condamnați la închisoare condiționată, persoane dependente de droguri și alcool și agresori familiali. Deși în mod oficial ar trebui să viziteze aceste persoane la domiciliul lor de două ori pe lună. Volumul său de muncă este atât de mare încât nu a reușit să le vadă pe unele dintre ele nici măcar o singură dată.
Suprasolicitarea agenților de aplicare a legii poate avea o gamă largă de consecințe negative pentru rușii obișnuiți. De exemplu, atunci când un ofițer este împovărat cu munca mai multor, devine mai probabil ca ofițerul să se epuizeze și să recurgă la utilizarea torturii împotriva deținuților, potrivit apărătorilor drepturilor omului din cadrul Crew Against Torture.
„Volumul mare de muncă, combinat cu un sistem de cote, ucide complet orice motivație de a respecta regulile și legile. Pot apărea situații în care un ofițer nu poate îndeplini parametrii necesari decât prin folosirea forței. Practic, ofițerul recurge la cele mai ușoare mijloace pentru a obține rezultate”, au declarat aceștia pentru iStories, citați de Meduza.