PUTIN PUNE CONDIŢII

Aflat la final de mandat prezidenţial, Vladimir Putin nu a uitat, în discursul susţinut astăzi la Palatul Parlamentului, nicio problemă delicată pentru Rusia, precum scutul antirachetă şi aderarea Ucrainei la NATO. Putin a subliniat că nu vor fi suficiente "asigurări externe" că acest scut nu este îndreptat împotriva Rusiei. Liderul de la Kremlin a vorbit despre "progrese pe partea politică" în relaţia Rusia-NATO, dar a subliniat că rezultatele cooperării cu ţările Alianţei depind de disponibilitatea acestora de a ţine cont de subiectele sensibile ale Rusiei.

"Am realizat multe lucruri şi vom continua să cooperăm. Însă rezultatul acestei cooperări va depinde de atitudinea ţărilor mari din vest faţă de Rusia şi de disponibilitatea lor de a face compromisuri legate de chestiuni sensibile şi pentru Rusia. Crearea unor noi infrastructuri în noile state NATO şi plasarea sistemului strategic IBM al SUA în Europa nu contribuie la o creştere a încrederii între relaţiilor între NATO şi Rusia", a subliniat Vladimir Putin.

Acesta a precizat că "o asigurare externă că acest sistem (scutul antirachetă-n.r.) nu este îndreptat împotriva Rusiei nu va fi de ajuns", iar imaginea "unui bloc militar puternic la graniţele noastre, va fi interpretat ca o ameninţare directă la siguranţa Rusiei".

"Nu contează intenţiile, ci potenţialul"

Putin a mai spus că extinderea NATO spre estul Europei reprezintă o "apropiere a infrastructurii militare" către graniţele Rusiei.

"Eu am auzit că această extindere nu este împotriva Rusiei. Marele Bismark spunea că nu contează intenţiile, ci potenţialul. Nimeni nu a schimbat articolul 5 din Tratatul de la Washington", a subliniat acesta.

Rusia, un ajutor în lupta împotriva terorismului

Încrezător în puterea statului pe care îl conduce, preşedintele rus a subliniat că lupta mondială împotriva terorismului nu poate avea succes fără Rusia.

"Vrem să dezvoltăm cooperarea cu Alianţa în acele zone în care avem interese comune. Ameninţările din ziua de azi nu pot fi combătute de o singură ţară. Avem nevoie de eforturile tuturor partenerilor strategici", a afirmat Putin.

Acesta a vorbit şi despre sprijinul oferit aliaţilor în războiul din Afganistan şi a precizat că a fost încheiat un acord prin care trupele Aliantei pot transport material nemilitar pe teritoriul rusesec spre Afganistan.

De asemenea, Putin a exprimat dorinţa Rusiei de a media conflictele din lumea araba.

"În lumea arabă avem o tradiţie de încredere bazată pe faptul că am recuscut statul Palestinian şi am vrea să folosim această experienţă pentru rezolvarea conflictelor din Orientul Apropiat. În acelaşi context, am vrea să se organizeze o conferinţă despre Orientul Apropiat în Moscova. Vrem să fim mediatori, oraganizatori astfel încât fiecare participat la acest proces să îşi găsească rolul propriu. Căutăm o realizare pozitivă a acestui proces", a explicat liderul rus.

Vladimir Putin a catalogat dialogul de astăzi ca fiind "foarte deschis, foarte constructiv".

Înainte de a ţine discursul la Palatul Parlamentului, preşedintele rus a avut o întrevedere cu şeful statului român, Traian Băsescu, în cadrul căreia a subliniat că în octombrie se împlinesc 130 de ani de relaţii ruso-române.

Citiţi şi:

Putin l-a invitat pe Băsescu la Moscova Rusia, iritată de posibila aderare a Ucrainei Au plecat Bush şi Putin

(16:15)