Revista „Time“ îl recunoaşte pe preşedintele rus drept cea mai importantă personalitate, pentru că a readus Rusia la masa puterilor mondiale.
Prestigiosul săptămânal internaţ ional „Time“ l-a desemnat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, drept „personalitatea anului“, titlu despre care spune că „nu este şi nu a fost niciodată o onoare“.
„Nu este un semn de sprijin. Nu este un concurs de popularitate. Cel mult, este o recunoaştere lucidă a lumii aşa cum este şi a celor mai puternici indivizi sau forţe care croiesc lumea - în bine sau în rău“, scrie „Time“. „Putin nu este un samaritean. Nu este un democrat în vreun fel în care ar defini Vestul acest termen. Nu este nici un model de libertate a exprimării. Cu un cost semnificativ măsurat în principii şi idei pe care naţiunile libere le preţuiesc, el a realizat extraordinara performanţă de a impune stabilitatea într-o ţară care a avut-o rareori şi a readus Rusia la masa puterilor mondiale“, explică revista.
Vladimir Putin dă o primă impresie de putere reţinută: el este compact şi se mişcă rigid, dar eficient. Este în formă, graţie anilor în care şi-a antrenat abilităţ ile în judo, la care are centură neagră, şi mai nou graţie faptului că înoată în fiecare dimineaţă o oră sau mai mult.
Deşi mic de statură - aproximativ 1,70 metri - el emană o încredere şi o forţă de oţel. Putin este neîndoielnic rus, cu trăsături faciale dure şi ochi pătrunză tori. Nu face niciun efort să se pună bine cu ceilalţi. Se simte că el se supune constant unei discipline interioare hotărâte. Succesor al unui Boris Elţân beţivan şi în cele din urmă tragic, Putin este temperat, sorbind din vin doar atunci când i-o cere protocolul. Rece şi cu idei clare Este nerăbdător la limita grosolăniei faţă de vorbărie, controlându-şi perfect mesajul propriu. Este foarte clar în privinţa rolului Rusiei în lume. Crede cu pasiune că destrămarea Uniunii Sovietice a fost o tragedie, dar susţine că nu are intenţia de a o reconstrui, nici să refacă blocuri militare sau politice.
Putin spune că, primăvara viitoare, la finele celui de-al doilea mandat prezidenţ ial al său, îşi va asuma rolul mai modest de prim-ministru. Practic, nominalizându- l ca succesor la preşedinţ ie pe vicepremierul Dmitri Medvedev, Putin va rămâne cu siguranţă liderul suprem, stăpânul destinelor Rusiei, poziţie din care va căuta să termine ceea ce a început. BILANŢ „Ursul“ se întoarce la masa marilor puteri În cei opt ani în care a fost preşedinte, el şi-a călăuzit naţiunea într-o transformare remarcabilă. Miliardarii săi joacă acum la scară mondială, iar Moscova exercită o influenţă internaţională nu doar cu armamentul său, ci şi cu câteva noi instrumente - ţiţei, gaz natural, lemn.
Pe plan internaţional, Rusia oferă o alternativă la influenţa slăbită americană, intermediază negocieri în Coreea de Nord, Orientul Mijlociu, Iran. Şi Putin este departe de a se opri. Funcţia de premier este doar o pârghie care-i va permite să devină cel mai vechi om de stat în exerciţiul funcţiunii în rândul marilor puteri, apreciază „Time“.