Principala preocupare a lui Vladimir Putin pare să vizeze mutarea hărțuielilor dintre forțele ruse și cele ale NATO cât mai departe de granițele țării sale. După manevrele provocatoare din apropierea coastelor Marii Britanii, Rusia face acum o mișcare de forță în zona Mării mediterane.
Federația Rusă a desfășurat recent bombardiere capabile să transporte focoase nucleare în baza militară pe care o are în Siria.
În cea mai recentă mișcare de consolidare a sferei sale de influență în regiunea mediteraneană, Rusia a anunțat marți că a trimis trei bombardiere cu rază lungă de acțiune nucleare la baza militară din Siria.
Ministerul Apărării din Rusia a spus că este vorba de trei bombardiere Tu-22M3, care au ajuns la baza aeriană Hemeimeem, situată în provincia siriană de coastă Latakia.
Ministerul Apărării al Federației Ruse susține că echipajele bombardierelor vor face o serie de zboruri de instruire peste Marea Mediterană. Tupolev Tu-22M3, denumit în Backfire de către NATO, este un bombardier supersonic bimotor cu rază lungă de acțiune, capabil să transporte arme nucleare. Aeronava are o rază de acțiune de peste 5.000 de kilometri.
Putin a pus ferm bocancul în estul Mediteranei
Rusia a obținut o victorie importantă în campania militară purtată în Siria din septembrie 2015. Loviturile date de ruși jihadiștilor ISIS au permis regimului lui Bashar Assad să recupereze controlul asupra unei mari părți a țării. Drept urmare, Kremlinul și-a asigurat hegemonia asupra Siriei, luceru deminstrat și de bazele militare pe care rușii au primit permisiunea de a le construi pe teritoriul controlat de regimul de la Damasc. Kremlinul vrea să profite de aceste baze militare pentru a pune probleme NATO cât mai departe de granițele rusiei/ Ministerul rus al Apărării a anunțat că pista de la Hemeimeem a fost extinsă pentru a găzdui bombardierele grele și că a doua pistă a fost modernizată.
De asemenea, Rusia a extins și modificat o bază navală în portul sirian Tartus, singura pe care Rusia o are în prezent în afara fostei Uniuni Sovietice.
"Țarul" mută jocurile de-a războiul departe de granițele Rusiei
Ca parte a eforturilor președintelui Vladimir Putin de a consolida armata Rusiei pe fondul tensiunilor cu Occidentul, marina rusă din ultimii ani a reînviat practica dsovietică de a-și trimite în mod constant navele de război în Mediterana.
Desfășurarea bombardierelor marchează o adevărată premieră. E pentru prima dată după încheierea războiului rece când Moscova desfășoarî bombardiere grele în regiune. Se estimează că aproximativ 60 de Tu-22M3 vor rămâne în serviciul forțelor aeriene rusești. Presa rusă susține că Tu-22M3 ar putea fi modernizat pentru a a putea fi înarmat cu cele mai noi rachete hipersonice de care dispune Rusia, scrie ziatul turcesc Daily Sabah.