Dumnezeu ajunge în Constituția Rusiei. Gestul lui Putin uimește pe oricine

Dumnezeu ajunge în Constituția Rusiei. Gestul lui Putin uimește pe oricine

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că sprijină familia tradițională, iar căsătoria trebuie să fie doar o uniune heterosexuală, de aceea dorește ca acest lucru să fie notat în Constituție.

El a prezentat parlamentului o serie de modificări constituționale, inclusiv amendamente care îl menționează pe Dumnezeu și stipulează că actul căsătoriei reprezintă strict uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Putin a declanșat în ianuarie o adevărată furtună politică propunând o revizuire a Constituției, primele modificări ale legii fundamentale din Rusia din 1993. La scurt timp după aceea, camera inferioară a aprobat în unanimitate proiectul de reformă constituțională într-o primă lectură după mai puțin de două ore de dezbatere.

În fața unui set de propuneri a fi lecturate săptămâna viitoare, Putin a prezentat 24 de pagini cu noi propuneri, a declarat Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat. ”Modificările președintelui sunt rezultatul dialogului său cu reprezentanții tuturor facțiunilor și ai societății civile”, a spus el în comentariile publicate de Duma de Stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificările consemnează menționarea în legea fundamentală a ”credinței în Dumnezeu” a rușilor și prevăd, de asemenea, recunoașterea drept căsătorie doar uniunea heterosexuală, a spus vicepreședintele Pyotr Tolstoi. Majoritatea rușilor se identifică ca creștini ortodocși, dar Rusia este, oficial, un stat laic.

Amintim că în luna februarie, Putin declara, în timpul unei reuniuni la Kremlin: ”Căsătoria este uniunea dintre un bărbat și o femeie. (...) Aceasta este ideea corectă și ar trebui să fie susținută. Trebuie să ne gândim doar la modul de formulare și unde”.  Imediat conservatorii au susținut ideea, punctând că Rusia trebuie să păstreze prin Constituție ”valorile tradiționale ale familiei”.

În același context s-a vorbit despre introducerea unor noi termeni precum ”părintele numărul unu și părintele numărul doi”, catalogate în final drept ”propagandă LGBT”. ”Atâta timp cât eu sunt președinte, nu vom avea părintele numărul unu și părintele numărul doi. Vom avea „tată” și „mamă””, a spus Putin cu ocazia aceleiași întâlniri.

Un plan pentru succesiune?

Noile modificări ale Constituției interzic, de asemenea, renunțarea la teritoriul rus; orice apel care promovează o astfel de mișcare ar fi, de asemenea, ilegal.

Un membru al unui grup de lucru constituțional numit de la Kremlin, actorul Vladimir Mashkov, a sugerat că un astfel de amendament ar asigura că Rusia păstrează Crimeea - pe care a anexat-o din Ucraina în 2014 - sau Insulele Kuril - disputate cu Japonia zeci de ani - chiar și după ce Putin renunță la putere.

Analiștii  politici internaționali văd planul lui Putin de a schimba constituția ca o pregătire pentru succesiune atunci când actualul său mandat la Kremlin se va încheia, în 2024. Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, conduce Rusia de 20 de ani, timp în care și-a construit o imagine de apărător al valorilor tradiționale prin promovarea ideilor antioccidentale și conservatoare.

În acest weekend, peste 22.000 de oameni s-au adunat în centrul Moscovei pentru a-i cere lui Putin să nu rămână la putere. A doua lectură a proiectului de reformă constituțională este de așteptat să aibă loc pe 10 martie, a declarat o purtătoare de cuvânt a lui Pavel Krasheninnikov, co-șef al grupului de lucru constituțional. De asemenea, pentru 22 aprilie a fost stabilit votul public asupra reformelor constituționale.

Sursa: The Moscow Times

Sursa foto: Kremlin.ru