Putin, ferm cu Macron: Exercitarea presiunii asupra conducerii din Belarus, inacceptabilă

Putin i-a spus lui Macron că interferența în afacerile interne din Belarus este inacceptabilă.

Putin l-a sunat pe Macron să-i atragă atenţia să nu se amestece în situația din Belarus.

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis marți, omologului să francez că imixtiunea în afacerile interne ale Belarusului sau exercitarea presiunii asupra conducerii țării este inacceptabilă.

Observațiile președintelui rus au fost făcute în cadrul unei convorbiri telefonice pe care a avut-o cu Emmanuel Macron.

Putin a făcut observații similare atunci când a discutat despre protestele în desfășurare în Belarus cu cancelarul german Angela Merkel într-o conversație telefonică marți dimineaţa.

Potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului, Putin a avertizat că încercările de a interfera pot duce la o escaladare suplimentară a crizei.

Mai mult, președintele Consiliului UE, Charles Michel, a vorbit și despre criza din Belarus cu Putin, în timp ce el a replicat: Am discutat doar situația din #Belarus cu președintele Rusiei @KremlinRussia_E. Doar un dialog pașnic  poate rezolva criza din Belarus, a concluzionat acesta.

Și cancelarul german Angela Merkel a avut marți o convorbire telefonică cu Vladimir Putin despre situaţia din Belarus. Merkel i-a transmis lui Putin că guvernul de la Minsk trebuie să evite utilizarea forţei împotriva manifestanţilor paşnici.

Situaţia din Belarus va face şi obiectul unui summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, care va avea loc miercuri, prin videoconferinţă.

Belarusul este cuprins de proteste în masă după ce președintele actual Alexander Lukashenko a câștigat un al șaselea mandat în timpul alegerilor din 9 august, iar opoziția a refuzat să recunoască rezultatele.

Lukashenko a declarat la un miting la Minsk că nu va reflecta cu privire la situaţia sa. El a spus că poate împărtăși puterea prezidențială în conformitate cu Constituția.

Alexander Lukashenko a mai spus că va fi gata să organizeze noi alegeri și să predea puterea după un referendum constituțional - o încercare de opri protestele în masă și grevele care reprezintă cea mai mare provocare pentru guvernarea sa.

El a făcut oferta, pe care a insistat că nu va fi livrată în timp ce se afla sub presiune din partea protestatarilor, după ce politicianul de opoziție exilat, Sviatlana Tsikhanouskaya, a declarat că este dispusă să conducă țara, informează news.cgtn.