PUTIN laudă armata roșie în timpul PARADEI militare, de Ziua Victoriei

PUTIN laudă armata roșie în timpul PARADEI militare, de Ziua Victoriei

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat sacrificiul poporului sovietic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-un discurs în fața forțelor armate, la Moscova.

Parada anuală, gigantică, dedicată Zilei Victoriei, include pentru prima oară rachete adaptate la războiul arctic, unde Rusia își amenajează și dezvoltă noi baze militare.

„Nicio forță nu va putea să conducă poporul nostru”, a spus Putin, deplângând victimele și pagubele pe care naziștii le-au făcut în război. URSS a pierdut mai mult de 20 de milioane de oameni, mai mult decât orice altă țară. URSS s-a destrămat în 1991.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a participat la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Kiev. El le-a spus soldaților ucraineni că Rusia încearcă să folosească aniversarea victoriei pentru „a-și satisface nevoile revanșarde, expasioniste și imperialiste”.

„Krelinul încă încearcă să conducă Ucraina, ca și cum ar comanda cele patru fronturi ucrainene din Ucraina, în anii 1940”, a spus el. Rusia a fost acuzată de mai multe ori că a subestimat rolul pe care alte națiuni l-au avut în înfrângerea Germaniei naziste.  

Sancțiunile impuse rușilor după anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina, în 2014. Ele au crescut vizând mulți asociați apropiați ai lui Putin, când rușii au început să susțină separatiștii rebeli din estul Ucrainei.

Parada militară din Piața Roșie de azi a inclus sisteme de rachete antiaeriene Panțâr-SA, în camuflaj gri-alb pentru zona artică. Rachetele balistice  intercontinentale Yars RS-24, care pot transporta focoase nucleare, au trecut prin fața asistenței, formată din generali, comandanți, oficiali ai guvernului și veterani de război.

Membri ai mișcării „militar-patriotice” de tineret, numită  Yunarmiya, au participat la paradă, în premieră.

Principalul eveniment a avut loc la Moscova, dar parade au fost organizate și în alte orașe din Rusia, multe devastate de războiul din 1941-1945, pe care rușii l-au numit „Marele Război Patriotic”. „Pentru a lupta contra terorismului, extremismului și neonazismului avem nevoie de cooperarea întregii comunități internaționale”, a spus Putin în discurs.

Rusia a trimis multe dintre cele mai moderne arme ale sale în războiul sirian, susținându-l pe Bashar al -Assad, asistat și de Iran.