Putin a participat la cina lui Băsescu

Preşedintele Federaţiei Ruse a dormit într-o vilă de protocol de pe malul lacului Herăstrău.

Vladimir Putin a aterizat aseară pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ din Bucureşti, la ora 20.20. Sosirea sa a fost precedată de o alarmă cu bombă, care a pus pe jar întregul aparat de protecţie. Un angajat al Brigăzii Antitero a verificat tot ce se afla pe traseul coloanei oficiale. A urmat apoi o altă verificare prin intermediul radiaţiilor electromagnetice ale unui aparat Röntgen.

Vladimir Putin a fost întâmpinat la aeroport de ministrul de externe român Adrian Cioroianu şi de omologul său rus Serghei Lavrov, sosit la Bucureşti cu câteva ore mai devreme, precum şi de reprezentanţi ai ambasadei Rusiei. Şeful de la Kremlin a ajuns aseară în jurul orei 22.30 la dineul oferit la Hilton de preşedintele României, şefilor de state şi de guverne, participanţi la summit.

Potrivit unor surse oficiale, Putin şi-a petrecut noaptea trecută nu la hotel, ca omologul său american, ci într-o vilă de protocol de pe malul lacului Herăstrău. În aceeaşi zonă se află şi vila prezidenţială Lac III, în care locuieşte preşedintele Traian Băsescu pe perioada mandatului. Astfel, Putin şi Băsescu au fost, pentru o singură noapte, vecini. Pe agendă Rusia şi NATO au agende diferite pentru reuniunea Consiliului NATO-Rusia de azi. Preşedintele Rusiei va aduce în discuţie, problema independenţei Kosovo şi extinderea NATO, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, afirma însă că speră să se ajungă la un acord cu Rusia privind transporturile terestre pentru Afganistan. Conferinţa de presă, a cărei absenţă de pe desfăşurătorul Consiliului putea anula participarea pre- şedintelui rus la summit, va avea totuşi loc, a susţinut ieri, la Realitatea TV, comentatorul politic Armand Goşu. Putin a ţinut în şah Alianţa până în ultima clipă Decizia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, privind participarea la Consiliul Rusia-NATO de la Bucureşti poate fi considerată o mişcare tactică inspirată. Liderul de la Kremlin a ţinut NATO în şah până în ultimul moment, preferând ca mesajele Moscovei să nu fie lansate de el personal, ci de înalţi responsabili ai Kremlinului.

În acest timp însă, situaţia s-a conturat, cel puţin pentru moment, în favoarea Rusiei. NATO nu a făcut „uriaşa eroare strategică“ asupra căreia avertizau oficialii ruşi: Ucraina şi Georgia nu au fost incluse în Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP), ci au primit doar asigurarea fermă a Alianţei că vor deveni membri în viitor.

Odată înlăturată „ameninţarea“ unei umiliri a Rusiei, reprezentate de primirea în programul de aderare a unor ţări din spaţiul ex-sovietic, Putin poate aborda în manieră cooperantă dialogul cu Alianţa, în cadrul Consiliului Rusia-NATO. Liderul de la Kremlin pare să fie convins că poate obţine concesii şi nu uită că Rusia are de partea sa un avantaj la care occidentalii n-au reuşit să găsească alternativă - resursele energetice. (Andreea Romanovschi)