Luat la rost de sinistraţi, premierul rus i-a avertizat pe oficialii din provincie - acuzaţi că se mişcă încet în faţa pârjolului - că îi va monitoriza live.
Rusia a mobilizat un dispozitiv de urgenţă impresionant în faţa incendiilor care au devastat astăzi peste 172.000 de hectare în vestul ţării.
Aproape 180.000 de specialişti ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, 5.000 de militari şi 3.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost aruncaţi în lupta cu flăcările care au făcut până acum peste 48 de victime.
Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a decretat, luni, starea de urgenţă în şapte regiuni, după ce, în numai 24 de ore, pompierii au descoperit 323 de noi focare.
Din nou Putin
Ajuns în zonele pârjolite, pentru un nou exerciţiu de imagine, premierul Vladimir Putin s-a lovit de data aceasta de furia oamenilor de rând, iritaţi de reacţia lentă a autorităţilor. Potrivit unor imagini postate pe YouTube, fostul preşedinte, care a descins la sfârşitul săptămânii trecute într-un sătuc situat la circa 500 de kilometri est de Moscova şi distrus în totalitate de flăcări, a fost înconjurat de locuitori care i-au cerut explicaţii pe un ton ridicat.
"Pentru stingerea focului era nevoie de maşini de intervenţie speciale, dar nimic nu era pregătit, ca de obicei", s-a răstit un localnic la premierul rus. Un altul i-a descris şefului guvernului cum un consătean a ars de viu la volanul tractorului său, surprins de flăcările care "avansau cu 25 de metri pe secundă".
Confruntat cu critici tot mai multe privind modul defectuos în care autorităţile au reacţionat în faţa incendiilor, Putin a ordonat tuturor guvernatorilor, la câteva zile după întâlnirea cu sătenii furioşi, să meargă pe teren pentru a vorbi cu sinistraţii şi să prezinte executivului de la Moscova planuri detaliate ale programelor de reconstrucţie a zonelor afectate de incendii.
Mai mult, cel care pare să se pregătească pentru reinstalarea la Kremlin în 2012 i-a avertizat pe liderii locali că va monitoriza personal, printr-un sistem de camere video, modul în care se derulează lucrările de reconstrucţie.
"Camerele vor transmite non-stop imagini în trei locuri - la sediul guvernului, la mine acasă şi pe site-ul executivului", a subliniat Putin, citat de agenţia Interfax. Aproape 217 milioane de dolari au fost alocate de guvern până în prezent pentru respectivele lucrări de reconstrucţie.
Recoltă compromisă
Rusia, al treilea exportator mondial de cereale, şi-a revizuit în scădere previziunile pentru recolta de anul acesta în urma incendiilor puternice, dar şi a caniculei şi a secetei fără precedent care au afectat o bună parte din zonele arabile.
"Cred că vom avea o recoltă de 70-75 de milioane de tone", a declarat, ieri, Aleksandr Beliaev, adjunctul ministrului agriculturii, citat de AFP, subliniind că cifrele nu sunt finale. Previziunile iniţiale indicau o producţie de 95 de milioane de tone, cu două tone sub cea înregistrată anul trecut.
AN DE AN
Grecia luptă din nou cu flăcările
Turismul elen riscă să primească o nouă lovitură zilele acestea din cauza incendiilor care au început să devasteze o parte din insulele greceşti. Greva transportatorilor de săptămâna trecută a paralizat sectorul turistic, şi aşa greu încercat de precedentele proteste.
Aproape 400 de turişti străini, în majoritate scandinavi, au fost evacuaţi luni din hotelurile de pe insula Samos, după ce un puternic incendiu a distrus aproape 1.000 de hectare de pădure şi culturi agricole.
Trei ciobani, suspectaţi că au provocat deliberat incendiul, al doilea în decurs de o săptămâna pe insula grecească, au fost reţinuţi de poliţie. Focul a fost stins ieri după intervenţia a 150 de pompieri şi voluntari.