Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat mai multe aberaţii la şedinţa consiliului de securitate din 21 iulie, unde a vorbit despre teritorii făcute cadou Poloniei de Iosif Stalin şi că Polonia şi Lituania vor să cucerească vestul Ucrainei.
Despre „cotropirea” Ucrainei
Preşedintele rus a vorbit despre o „unitate militară polono-lituano-ucraineană”, care ar fi fost creată ca să fie folosită pentru a ocupa teritoriile Ucrainei de Vest. „Dacă polonezii vor intra în Lvov, vor rămâne acolo”, a declarat președintele rus la şedinţa
Liderul de la Kremlin a făcut referinţă la un raport al şefului Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîshkin. „Nu pot să nu comentez ceea ce tocmai s-a spus la întâlnire și rapoartele apărute în presă despre planurile de a crea așa-numite formațiuni polono-lituano-ucrainene. Adică, nu este vorba despre un fel de adunare de mercenari - există destule formațiuni militare, bine echipate. Este planificat ca acestea să fie folosite pentru operațiuni pe teritoriul Ucrainei, nclusiv pentru presupusa asigurare a securității Ucrainei de Vest moderne, dar, de fapt, dacă ne uităm mai atent, scopul este ocuparea ulterioară a acestor teritorii. La urma urmei, perspectiva este evidentă - dacă unitățile poloneze intră, de exemplu, în Lvov sau alte teritorii ale Ucrainei, vor rămâne acolo pentru totdeauna", a declarat Vladimir Putin.
„Cadourile lui Stalin”
numit teritoriile din vestul Poloniei „cadourile lui Stalin pentru polonezi”. „Polonia, incitată de Occident, a profitat de tragedia Războiului Civil din Rusia, a anexat unele dintre provinciile istorice ruse. Țara noastră, aflată atunci într-o situație dificilă, a fost nevoită să semneze Tratatul de la Riga, în 1921, și să recunoască efectiv respingerea teritoriilor sale", a spus Putin.
a mai declarat că, înainte de 1920, Polonia a capturat o parte a Lituaniei, regiunea Vilna, care include Vilniusul modern. „Se pare că împreună cu lituanienii au luptat împotriva așa-zisului imperialism rus, dar de îndată ce oportunitatea a apărut, au „taiat” imediat o bucată de pământ de la vecinii lor”, a menționat președintele rus.
Ameninţări în adresa Poloniei
a lansat şi ameninţări în adresa Poloniei, precizând că reacționa la orice agresiune împotriva Belarusului, care formează un „stat al Uniunii” cu Rusia, „cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție”.
Declarația vine după ce Comitetul de Securitate de la Varșovia a decis miercuri să mute unitățile militare în estul Poloniei după ce luptătorii din cadrul grupării de mercenari Wagner au sosit în Belarus.