Liderii grupurilor parlamentare de la Senat au ajuns la o înţelegere pe tema noi configuraţii politice a Biroului Permanent. Pe fondul dorinţei PDL de a oferi social-democraţilor doar un post de secretar, nu unul de vicepreşedinte, PSD a cedat, fiind decisă păstrarea raportului de 7 la 6 în favoarea actualei puteri până la începutul viitoarei sesiuni parlamentare din primăvară. În schimbul sacrificării secretarului Orest Onofrei în beneficiul lui Ovidiu Mang, Puterea îşi menţine astfel dreptul de a avea doi vicepreşedinţi la Senat: pe democrat-liberalul Petru Filip şi senatorul UNPR Cristian Diaconescu.
Liderul Grupului parlamentar PNL din Senat Puiu Haşotti a declarat, astăzi, după negocierea dintre liderii grupurilor parlamentare privind structura Biroului Permanent al Senatului că până la data de 1 februarie nu se va schimba componenţa acestuia. La începutul noii sesiuni legislative urmează să se discute noua structură a Biroului Permanent al Senatului în funcţie de algoritmul politic existent la acea dată. ''A fost o înţelegere foarte simplă, foarte rapidă. Grupurile parlamentare au convenit ca în această sesiune reprezentarea în Biroul Permanent al Senatului să nu se schimbe, urmând ca în sesiunea viitoare, la 1 februarie, să se negocieze conform algoritmului care va fi la acea dată. Totul rămâne exact aşa cum a fost înainte de alegerea noului preşedinte'', a declarat Haşotti. El a adăugat că raportul dintre Putere şi Opoziţie în Biroul Permanent ''va fi ca şi până acum, 7 la 6''. ' 'În locul lui Geoană a venit domnul Blaga, astfel că PSD va primi un post de secretar. E treaba PSD cine va fi. PDL a primit funcţia de preşedinte în urma scrutinului de ieri din plen, pentru că nu putea fi un raport de 8 la 5, respectându-se algoritmul, PDL va ceda un post de secretar PSD-ului şi raportul va fi de 7 la 6'', a mai spus liderul senatorilor liberali. După discuţiile cu liderii de grupuri parlamentare, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că în senatorii PDL urmează să stabilească în cursul acestei zile care dintre secretarii Senatului va ceda funcţia în favoarea Opoziţiei. "Discuţia a fost una corectă, fără nici un punct de vedere divergent. Până la finele acestei sesiuni, colegii din Opoziţie vor avea un post de secretar, care va fi cedat din partea PDL. Reiese foarte clar din calcule. Acum va avea loc o şedinţă de grup pentru a se stabili care anume dintre secretarii PDL va ceva poziţia în favoarea PSD", a declarat Blaga. Onofrei, sacrificat de PDL În prezent, PDL dispune de trei secretari la Senat: Alexandru Pereş, Gheorghe David, Orest Onofrei şi de un chestor în persoana fostului ministru PDL Radu Berceanu. Celălalt chestor al actualei Puteri este senatorul UDMR Verestoy Attila. Potrivit unor surse parlamentare, postul ar urma să fie preluat de către viceliderul social-democrat Ovidiu Mang de la democrat-liberalul Orest Onofrei.
Liderii de grupuri parlamentare trebuiau să renegocieze o nouă configuraţie politică a Biroului Permanent al Senatului, întrucât prin înlocuirea lui Mircea Geoană cu Vasile Blaga diferenţa dintre putere şi opoziţie în Biroul Permanent este de trei posturi: opt reprezentanţi ai puterii şi cinci ai opoziţiei. Status-quo până la 1 februarie Conform algoritmului negociat la începutul sesiunii, puterea deţine şapte posturi în Biroul Permanent, iar opoziţia - şase. Demnocrat-liberalii sunt dispuşi să respecte acest raport, dar emit pretenţii la scaunul de vice al conservatorului Dan Voiculescu, pentru care oferă, în contrapartidă, o funcţie de secretar în conducerea acestei camere, susţin surse parlamentare. PDL vroia astfel să mai contrabalanseze perspective obţinerii de către Opoziţie a unui nou loc de vicepreşedinte, ridicand numărul acestora la trei din totalul de patru. Dacă USL ar fi fost de acord cu oferta PDL, puterea şi opoziţia şi-ar împărţi în mod egal, câte două, funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor, avantajul coaliţiei majoritare urmând să fie reprezentat de funcţia de preşedinte deţinută de Vasile Blaga. Opoziţia deţine acum două funcţii de vicepreşedinte, prin Dan Voiculescu şi Ion Chelaru, un post de secretar - Adrian Ţuţuianu, celelalte trei fiind ale PDL. De asemenea, opoziţia mai are şi două funcţii de chestor (Dan Radu Ruşanu şi Gheorghe Marcu). Potrivit Regulamentului Senatului, apartenenţa politică a membrilor Biroului Permanent, în care se include şi preşedintele Senatului, trebuie să reflecte configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri. Propunerea de repartizare a celorlalte funcţii din Biroul permanent se stabileşte, după alegerea preşedintelui, pentru toate sesiunile legislaturii, respectând configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri, prin negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare. Numărul de reprezentanţi în Biroul permanent ai fiecărui grup parlamentar, în care se include şi preşedintele Senatului, trebuie să respecte ponderea numărului de senatori ai fiecărui grup faţă de numărul total de senatori, atât în fiecare sesiune, cât şi pe întreaga legislatură.