PUTEREA DĂ CU PUMNUL ÎN MASĂ: Justiţia sunt eu!

Primul-ministru şi ministrul Justiţiei vor de mai mulţi ani să scape de Morar, Kovesi şi alţii ca ei.

Guvernul Ponta vrea să intervină în activitatea instituţiilor pe care încă nu le controlează: DNA, ANI, Parchetul General şi Curtea Constituţională. Mandatul şefului DNA, Daniel Morar, expiră la sfârşitul lui august, iar cel al procurorului general, Codruţa Kovesi, în septembrie.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a anunţat că ar putea face propuneri de schimbare a celor doi înainte de publicarea următorului raport al Comisiei Europene pe justiţie.

"Voi reflecta (...) dacă voi face aceste propuneri înainte de raportul de ţară sau după", a spus Corlăţean.

Raportul va fi publicat în iulie, iar dacă, aşa cum s-a întâmplat până acum va aprecia activitatea DNA şi a Parchetului General, lui Corlăţean îi va fi greu să explice de ce a decapitat aceste structuri.

Concomitent, USL a început un atac mediatic asupra ANI şi a Curţii Constituţionale. Ponta vs. Morar Titus Corlăţean, care acum câteva luni îi ameninţa cu puşcăria pe procurorii care l-au anchetat pe Adrian Năstase, a spus, recent, că există "suspiciuni de subordonări, de influenţe politice" asupra lui Morar şi Kovesi . Şeful său pe linie de partid şi de guvern, Victor Ponta, era mult mai vehement, acum câţiva ani.

"Domnul Morar e o persoană care nu a făcut decât persecuţie politică, justiţie politică împotriva tuturor aleşilor locali ai PSD, parlamentarilor şi foştilor miniştri PSD", spunea Ponta în iulie 2008.

Pe de altă parte, la mijlocul lunii mai, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a avut o intervenţie fermă în favoarea lui Morar.

"Nu ştiu dacă Daniel Morar va fi numit procuror general. Indiferent cine va fi numit, integritatea şi credibilitatea acelei persoane trebuie să nu poată fi pusă la îndoială. Cred că Daniel Morar este un astfel de om, dar dacă nu va fi el cel numit, persoana numită trebuie să aibă calităţile sale sau chiar mai multe, dacă există o astfel de persoană. Cred că ar fi greu de găsit o persoană mai potrivită, dar trebuie să existe consens că acea persoană este la fel de bună ca Daniel Morar", a declarat ambasadorul SUA. ANI, "tun de noroi" O altă ţintă a criticilor USL este ANI, în special după ce un candidat la un post de ministru, Victor Alistar, şi un ministru, Mircea Diaconu, au pierdut procesele cu această agenţie.

Noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, are şi ea un proces în desfăşurare cu ANI, fiind acuzată că s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate.

O situaţie deosebită este în cazul parlamentarilor USL Sergiu Andon şi Florin Pâslaru, care au pierdut procesele cu această agenţie şi, de la sfârşitul anului trecut, ar fi trebuit să-şi piardă şi mandatele de deputat. Camera Deputaţilor tergiversează însă procedurile, aşa că Andon şi Pâslaru continuă să voteze pentru USL. În iunie 2009, Sergiu Andon declara că ANI, la fel ca şi DNA şi CNSAS, sunt "tunuri de împroşcat noroi". Ponta a susţinut că Morar a făcut "justiţie politică" împotriva aleşilor locali şi miniştrilor PSD "Curtea" lui Băsescu

"Preşedintele are Curtea Con­stituţională, eu am Parlamentul", se lăuda, vineri, primul-ministru Ponta. Dincolo de ignorarea principiului separaţiei puterilor, premierul şi alţi lideri ai USL au început un atac dur împotriva Curţii Constituţionale a României (CCR) după ce această instituţie a decis, la mijlocul săptămânii trecute, că preşedintele României este îndreptăţit să reprezinte ţara la Consiliul European, nu primul-ministru.

"Băsescu şi prin faptul că (...) deţine un control absolut asupra CCR, practic România este blocată", a declarat, duminică, Ponta. Judecătorii de la CCR s-au plâns, într-un comunicat, de "ameninţările cu revocarea (...) din partea Guvernului".

Din cei noi judecători ai CCR, doi au fost numiţi de Băsescu, doi au fost propuşi de PDL, unul de UDMR, unul de PNL, iar trei au fost numiţi în regimul Adrian Năstase. Morar, susţinut de Monica Macovei

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, pentru Evenimentul Zilei, că şeful DNA, Daniel Morar, este persoana cea mai îndreptăţită să ocupe postul de procuror general al României, după ce Codruţa Kovesi îşi va finaliza mandatul.

"Categoric este propunerea pe care eu aş face-o. Conduce instituţia care a performat cel mai bine, este logic să fie promovat", a spus Macovei.

Pe de altă partea, ea a arătat că, şi în cazul în care cei doi ar fi schimbaţi, ar fi bine ca echipele pe care le-au alcătuit să nu fie complet distruse. "Important este să se asigure continuitatea instituţiilor şi a echipelor. Nu toată lumea trebuie dată afară", a cerut europarlamentarul PDL.

Ea a arătat că echipele actuale au fost bine pregătite şi ştiu "lucrurile delicate", în timp ce o garnitură nouă nu ar beneficia de o astfel de pregătire. Monica Macovei este cea care, în 2006, l-a propus pe Daniel Morar pentru postul de şef al DNA.

În timp, instituţia condusă de DNA a beneficiat de cele mai multe aprecieri din partea Comisiei Europene. "DNA a continuat să funcţioneze ca un serviciu eficace de urmărire penală în cazurile de corupţie la nivel înalt", se arată în ultimul raport publicat de Comisia Europeană.

Corlăţean, somat să acţioneze transparent

Membri ai CSM privesc cu suspiciune schimbările preconizate de PSD la conducerea DNA şi a Parchetului General şi cer mai multă transparenţă.

"Trebuie să avem criterii transparente la numirile în funcţii de conducere, asta se arată în toate rapoartele de ţară. Acum ar trebui să discutăm care ar fi profilul candidaţilor la şefia Parchetului General şi la DNA şi care sunt criteriile obiective de desemnare a lor. Mi se pare normal ca pentru aceste funcţii să existe mai multe candidaturi, poate chiar propuneri de la ministrul Justiţiei. (...) Candidaţii trebuie să aibă un proiect de management pentru înbunătăţirea activităţii parchetului", a spus judecătorul Horaţiu Dumbravă, membru al CSM.

Colegul său, Cristi Dănileţ, spune că ministerul Justiţiei şi CSM trebuie să stabilească un profil al candidatului. "Să nu ajungem în situaţia, că vine ministerul justiţiei cu o propunere pentru numirea în funcţiile de conducere. Vrem dezbatere publică pe criterii şi apoi pe candidaturi", a cerut Danileţ. (Ionel Stoica) Citiţi şi:

  • Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, se gândeşte dacă să facă propuneri de numiri la DNA înaintea raportului de ţară
  • Titus Corlăţean: "Justiţia televizată nu e o chestiune acceptabilă"
  • Curtea Constituţională critică Guvernul

  • Cristian Preda: Sfidarea CCR este un act grav
  • EUobserver: Conflictul dintre Ponta şi Băsescu nu va ajuta România să scape de monitorizarea pe justiţie
  • Ion Iliescu: CCR este la dispoziţia lui Băsescu, ce vrea aia îi dă!
  • Macovei: România nu mai e stat de drept de când Ponta este premier