Din vară, este posibil ca bugetul alocat sistemului sanitar să acopere doar testele de sânge, nu şi investigaţiile mai scumpe.
Contractul-cadru încheiat între sistemul public de asigurări şi furnizorii de servicii medicale pentru anul 2009, prin care li se asigură asistenţă medicală gratuită cetăţenilor, va intra în vigoare de la 1 aprilie. Acesta prevede aceleaşi gratuităţi ca şi anul trecut: analize de sânge, teste ale urinei, unele investigaţii imagistice, monitorizarea diabetului şi a altor boli cronice, vaccinări gratuite, consultaţii pentru gravide şi nou-născuţi.
Din vară însă, numărul de analize şi investigaţii gratuite de care vor beneficia românii este posibil să fie restrâns. Pentru acoperirea serviciilor se previzionează că vor intra, pe scară largă, şi asigurările private de sănătate. Nu se mai prescriu branduri, ci medicamente ieftine „Pentru acest an sunt prevăzute aceleaşi servicii ca şi anul trecut, dar pot spune că am rămas cu mult în urmă. Au apărut o mulţime de investigaţii şi tratamente noi care nu au putut fi introduse din cauză că nu sunt bani. Pacienţii care suferă de cancer, spre exemplu, ar avea mare nevoie de in vestigaţii cu PET-CT, un aparat care arată exact stadiul unei tumori. Din păcate, nu ni-l permitem”, explică medicul Irinel Popescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Prin noul contract-cadru, medicii vor fi obligaţi să prescrie medicamente trecând pe reţetă denumirea substanţei active, şi nu pe cea a brandului. În felul acesta, pacienţii vor avea acces la medicamentul cel mai ieftin, iar pentru un produs mai scump vor plăti din buzunarul propriu. Pachet minim de servicii acoperit de stat, din iulie
O altă modificare prevăzută în contract se referă la obligaţia directorilor de spital de a posta pe site-ul Ministerului Sănătăţii cheltuielile efectuate în fiecare lună. De asemenea, pentru a mai scădea cheltuielile din spitale şi numărul de pacienţi internaţi, medicii de familie vor fi obligaţi să facă gărzi în centre de permanenţă. Încercările de a mai face economii la sănătate nu se vor opri aici. De la 1 iulie, ministrul sănătăţii, Ion Bazac, a promis că va introduce pachetul minim de servicii garantate. Prin acesta este posibil să se restrângă mult numărul de investigaţii scumpe, care li se vor face pacienţilor.
„Direcţia în care se merge este cea a asigurărilor complementare şi suplimentare. Poate că investigaţiile precum Computerul Tomograf şi Rezonanţa Magnetică se vor mai plăti, şi anul acesta, de către stat, însă de la anul există riscul, ca accesul la aceste analize să fie extrem de strict”, a explicat medicul Irinel Popescu.
Mai mult, numărul de analize şi investigaţii gratuite de care vor beneficia pacienţii este posibil să fie restrâns. Întrucât există pacienţi care fac şi de zece ori într-un an o analiză de sânge, se va introduce coplata. Statul va asigura, o dată sau de două ori pe an, o anumită analiză. „Şi în Germania, de exem plu, pacienţii vin la medicul de familie doar atunci când au nevoie, nu şi când se plictisesc acasă. Când vor examinări supliementare, plătesc în plus zece euro”, exemplifică medicul Irinel Popescu.
COMPLEMENTAR Poliţe private, între 10 şi 30 de euro pe lună
Asiguratorii privaţi ar putea prelua responsabilitatea pentru pachetele de servicii suplimentare, după ce va intra în vigoare pachetul minim acoperit de sat. Astfel, pentru o analiză sau o investigaţie pe care statul nu şi-o poate permite vor plăti asiguratorii privaţi. „Asigurările de sănătate vor fi cele mai vândute poliţe în următorii ani”, estimează Cornelia Scărlătescu, director Asigurări de Viaţă şi Sănătate de la Astra Unica. Pentru o asigurare suplimentară de sănătate, românii ar putea plăti între 10 şi 30 de euro pe lună, în funcţie de poliţa pe care o vor alege. „Vom concepe poliţe în funcţie de situaţia economică de acum. Nu le vom putea cere oamenilor mai mult decât ne vor putea da”, mai spune Cornelia Scărlătescu.