Autorităţile locale nu mai au bani şi plănuiesc să îngheţe investiţiile noi, în speranţa că pot măcar să le finalizeze pe cele deja începute, arată un proiect de hotărâre de consiliu ce va fi discutat azi.
După ce a anunţat că are în plan construcţia a noi pasaje subterane şi reabilitarea unor artere im portante, edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, trebuie să refacă lista de investiţii pentru că nu mai are bani. Un proiect de hotărâre de consiliu, semnat de Oprescu, arată că mai-marii municipalităţii speră să poată termina cel puţin marile proiecte începute deja.
"În planificarea cheltuielilor, datorită ruperii de trenduri pe parcursul anului (...), autoritatea executivă a fost nevoită să refacă lista de priorităţi fără a antama noi proiecte de anvergură, astfel încât să se respecte criteriul finalizării cu precădere a unor proiecte în curs", arată expunerea de motive a proiectului de hotărâre de consiliu privind rectificarea bugetului pe anul fiscal 2010. Situaţia va fi discutată în şedinţa de azi a Consiliului General al Capitalei.
242.000.000 de lei, în minus
Potrivit unui raport semnat de şeful Direcţiei Generale Economice a Primăriei Capitalei, Mircea Octavian Constantinescu, instituţia nu mai poate acoperi nici măcar investiţiile şi cheltuielile curente pe care şi lea propus, în valoare de 102 milioane de lei. "Tot din cauza nerealizării veniturilor estimate, vor fi inevitabile până la sfârşitul anului reduceri şi pentru alte categorii de cheltuieli, de încă 140 de milioane de lei", adaugă raportul.
Documentul mai aduce în discuţie o ipoteză pesimistă în prag de iarnă: autorităţile caută în prezent soluţii de a acoperi subvenţiile la energia termică. Soluţii elaborate special "pentru a nu compromite relaţia mu nicipalităţii cu populaţia".
"Pentru subvenţionarea energiei termice livrate la populaţie, necesarul calculat de Direcţia de Utilităţi Publice este de 384 de milioane de lei. (...) La această dată, nivelul sumelor încasate la bugetul local permite includerea în buget doar a subvenţiei pentru diferenţa de preţ şi tarif, adică 147 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 2,69% din totalul cheltuielilor programate până la sfârşitul anului. De remarcat că asupra bugetului con solidat exercită o presiune constantă riscul ca şi celelalte 237 milioane lei datorate ELCEN şi RADET să trebuiască acomodate pe parcursul iernii şi în bugetul propriu al municipiului Bucureşti, pentru a nu compromite relaţia municipalităţii cu populaţia, deşi, numai în parte, suma este efectiv datorată de aceasta", se precizează în actul semnat de Constantinescu.
O analiză lansată de Grupul pentru Dialog Social (GDS), în cadrul platformei civice "Alianţa pentru o Românie Curată", încearcă să arate unde s-au scurs sute de milioane de lei din banii bucureştenilor în ultimii ani. Potrivit acesteia, în mandatul lui Sorin Oprescu, Primăria Bucureşti ar fi cheltuit mai bine de 130 de milioane de euro pe studii de consultanţă şi de fezabilitate pentru instalarea de semafoare şi marcaje rutiere, dar şi pentru reabilitarea străzilor.
Analiza GDS adaugă: "Aceste lucrări au fost câştigate de câteva firme, omniprezente pe stră zile Bucureştiului, care s-au îmbogăţit de pe urma contractelor cu statul".
"Autoritatea a fost nevoită să refacă lista de priorităţi astfel încât să se respecte criteriul finalizării unor proiecte în curs." PROIECT DE HOTĂRÂRE DE CONSILIU