Băieţii închişi la Rahova s-au luptat ieri pentru medalii şi câteva plusuri la rapoartele periodice, în cadrul unui concurs de skanderbeg.
Treizeci şi şase de mâini vinovate de crime, trafic de droguri sau furturi de pe carduri bancare - şi pedepsite în consecinţă - sau încordat ieri la skanderbeg. Băieţii din celulele Penitenciarului Rahova au trecut mai uşor peste ziua de ieri: mare parte din cele 24 de ore s-a scurs în Clubul Central al penitenciarului, la un concurs de skanderbeg organizat ca la carte. Ca „afară“.
Ora 12.10. Încălzirea. În Clubul Central, un fel de cămin cultural decorat cu lambriu din lemn, planşe cu „materiile“ de timp liber şi colaje cu fotografii ale campionilor români la înot, gimnastică sau caiac-canoe - se strâng la vreo 70 de bărbaţi. Tatuaţi unul şi unul, ba cu sirene, femei goale şi dragoni cu limba scoasă, ba cu „Laura“ şi „Vasilica“. Unii, mai timizi, şi-au ocupat loc pe băncile din spate. Privesc aiurea, n-au chef să zâmbească, îşi freacă mâinile de pantalonii negri, la dungă, asortaţi cu pantofi lucioşi, ca de nuntă. Alţii, „mai cu tupeu“, îşi croiesc drum către scaunele cu spătar. Păşesc şmechereş te. Picioarele aliniate în faţa scenei sunt încălţate cu mai mulţi adidaşi de firmă decât pe rafturile din mall. Iar etichetele de pe tricouri, şepci sau şorturi sunt dintre cele mai cunoscute. „Ne aduce tovarăşii, deafară! Nu ne îmbrăcăm cu orice, chiar dacă suntem la pârnaie!“
Ora 13.00. Concursul. S-au făcut măsurătorile şi împărţirea pe categorii. Concursul stă să înceapă. Pe fundal, muzicile străine - despre „peşti“ şi viaţă de noapte, de la 50 Cent - îi fac pe băieţi să dea din cap pe româneşte. Antrenorii de la Asociaţia Română de Skanderbeg „Braţ de fier“ le explică regulamentul. „Vă rog să vă respectaţi între voi! Trecând peste pedeapsă, astăzi sunteţi sportivi!“, vine îndemnul înainte de primul start. „Hai, frăţie, să înceapă spectacolul!“
Şi începe. Rând pe rând, cei 17 „sportivi“ de la categoria 80 de kilograme se încruntă la masa vopsită în culorile tricolorului, pierd sau câştigă. Sunt antrenaţi. Până la finala în care rămân „Bebiţă“ şi Ursaru, audienţa aplaudă momente artistice neprogramate: Iulian, traficantul de droguri din Ferentari (premiat ieri pentru popularitate), trece din şpagat în şpagat, zbiară şi face pe nebunul în faţa camerelor de filmat: „Îmi place să-i fac pe oameni să se bucure. Eu, de felul meu, sunt cuminte, o prostie m-a adus aici“, zâmbeşte printre dinţii rari bărbatul de 34 de ani.
Medalia cea mai strălucitoare ajunge la gâtul lui „Bebiţă“, cândva boxer şi paparazzo la o revistă românească, acum închis pentru „lovitură cauzatoare de moarte, din ghinion, dintr-un pumn“. Aurul va poposi în secţia a doua, locul în care „Bebiţă“ mai are de stat fix 87 de zile. Apoi iese „afară“, unde-l aşteaptă Monica.
Ora 14.30. Aurul. Categoria 90 de kilograme aduce pe scenă şase băieţi de băieţi, susţinuţi din plin de un tip cu burta mare şi cu ceafa groasă şi vreo patru-cinci tovarăşi de la sala de forţă: „Hai, tati, bagă mare!“, „Haide, Calu’, pune-l la pământ!“, „Bă, eşti distrus sau ai mâncat fasole şi-ai băut Cola, ca chinezu’?“. Nu trece mult şi aplauzele de final se duc încolonate spre Bobi Boureanu.
Bătălie mare, dar fără prea mult show, se dă şi la categoria supergrea. „Hai, băieţi, nu mă faceţi de râs. Îţi zic, frăţie, trei medalii duc diseară în cameră. Bă, nu mă faceţi de râs, că nu vă mai primesc acasă! Dormiţi pe preş!“, râde de pe margine Alex, un fel de „boss“ al secţiei a doua. Băieţii „şcoliţi“ de Alex nu iau medalii. Aurul se lipeşte de gâtul gros al lui Ionuţ, fost fotbalist, tip serios, ras în cap, îmbrăcat în tricou roşu, decis să nu apară la ziar decât dacă iese campion. Nu vrea să vorbească despre ce l-a adus la Rahova („o crimă“). Şi nu se laudă cu antrenamentele prelungite la sala de forţă: „Mă antrenez la corul bisericii“.
PREMIANŢII
Diplome de atârnat după gratii
Competiţia de ieri nu s-a lăsat cu premii în bani, ci doar cu diplome, medalii bune de atârnat pe pereţii de după gratii, o cupă şi câteva bile albe la rapoartele care ar putea să le scurteze perioada de detenţie. Pe lista câştigă- torilor de aur la Cupa Penitenciarului Rahova la Skanderbeg au fost trecuţi Ilie Ionel Iulian, alias „Bebiţă“ (categoria 80 de kilograme), Bobi Boureanu (categoria 90 de kilograme) şi Barbu Marian Ionuţ (categoria supergrea). Două dintre medaliile de argint au fost câştigate de unul dintre cei mai bătrâni concurenţi, Ursaru Gheorghe, închis pentru omor, şi de Stoicescu Mihai Alexandru, tânărul care a intrat la puşcărie din cauza cardurilor pe care le-a golit împreună cu fratele său, în urmă cu vreo cinci ani.