Moartea celor doi deținuți de la Penitenciarul Giurgiu - ambii încarcerați în aceeași celulă -, a făcut obiectul unei anchete interne, administrative, care tocmai s-a încheiat.
Gardienii au scăpat basma curată, culmea!, datorită pușcăriașilor care și-au băgat în venă un cocktail mortal, o substanță necunocută, dar care nu se află în categoria stupefiantelor. Urmează ca procurorii care cercetează cazul de moarte suspectă, așa cum o cer procedurile, să dea, la rându-le, un verdict în ceea ce-i privește pe gardieni.
Descoperirea, în urmă cu aproape trei săptămâni, la apelul de dimineață, a celor două cadavre a ridicat firesc mari semne de întrebare asupra morții bărbaților atâta vreme cât în acea celulă nu fusese raportat nici un incident. Cum la o primă evaluare medicală au fost observate urme de înțepături pe brațele celor doi - toxicomani declarați la încarcerare, aflați în atenția medicilor închisorii -, ancheta a virat-o brusc spre un eventual trafic de droguri din penitenciar.
Însă, pentru a-i implica în investigație și pe ofițerii de la Crimă Organizată era nevoie, obligatoriu, de un rezultat pozitiv la testele antidrog care să arate ce tip de stupefiant și-au injectat cei doi deținuți.
Testele rapide antidrog nu au identificat nici un tip de stupefiant
Dar, în urma testelor rapide făcute pe saliva recoltată de la cadavre, dar și pe urmele bologice găsite pe seringa folosită de cei doi (ascunsă într-un locaș pe holul de acces în celulă), aparatul nu a răspuns pozitiv la nici unul dintre cele opt tipuri de stupefiante pe care le poate recunoaște chiar și în 60 de secunde. Faptul că moartea nu a fost cauzată de consumul de droguri i-a scos pe gardieni dintr-o posibilă anchetă a ofițerilor antidrog care, cu siguranță, ar fi încercat să afle pe ce filieră ar fi intrat acele stupefiante în pușcărie și dacă gardienii ar fi avut sau nu vreo implicare.
Așa însă, vorbind ”doar” de un cocktail mortal, rod al inventivității celor doi deținuți morți, polițiștii de penitenciar au scăpat basma curată în urma anchetei administrative declanșată de șefii lor.
”De regulă, rezultatul testelor rapide e similar cu cel al analizelor de sânge. Se regăsește în ele. Dacă nu a ieșit drog la teste, nu iese nici la analizele toxicologice. Așa, gardienii au scăpat de ancheta celor de la antidrog. Altfel ar fi trebuit să explice cum au ajuns acele droguri la deținuți”, ne-au explicat surse judiciare.
Probele biologice au fost trimise unui centru de testare a substanșelor necunoscute
”Cei doi și-au injectat o substanță necunoscută, neidentificată de testele antidrog. Acele analize pot recunoaște până la opt tipuri de stupefiante, printre care cocaină, heroină, ecstasy și canabis.
Nu există elemente care să conducă la vinovăția gardienilor. Legiștii au transmis probele recoltate la un centru special de testare a substanțelor necunoscute. Rezultatele vor fi coroborate cu rezultatele analizelor de toxicologie pentru a se putea stabili ce substanță și-au injectat cei doi deținuți. Oricum, nu e vorba de stupefiante motiv pentru care polițiștii de penitenciar nu mai sunt anchetați.
Rezultate anchetei interne au fost transmise procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu care au deschis, conform procedurilor, un dosar de moarte suspectă. Ei vor avea ultimul cuvânt”, ne-au explicat surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Cloramină lichidă pe post de drog injectabil
Aceleași surse au mai spus că, deținuții-toxicomani fără posibilități financiare recurg la tot felul de substanțe, de cocktail-uri inventate de ei. Nu de puține ori au existat cazuri în care pușcăriașii și-au băgat în venă substanțe făcute pe bază de alcool sau chiar cloramina lichidă, folosită la dezinfectat pentru că nu au avut bani să cumpere droguri care, în închisori se vînd la prețuri mult mai mari ca ”afară”. Firește, urmările pot fi tragice.
Morți în aceeași celulă
La data de 14 septembrie, la apelul de dimineață de la ora 7.00, cei doi bărbați - care aveau 41 de ani și, respectiv, 32 de ani -, nu au mai răspuns ”prezent”. Ambii au fost găsiți morți, iar urmele de înțepături de pe brațele lor indicau ca principală ipoteză moatea provocată de supradoză.
Inițial a fost luat în calcul și infarctul, dar era puțin probabil ca doi bărbați tineri să moară în somn, în aceeași celulă, cam în același timp. A urmat o anchetă internă a șefilor inchisorii - care e finalizată -, și una a procurorilor giurgiuveni care este în curs de finalizare.