"Purificare" la UNITER

Spectacolul lui Andrei Serban, montat la Cluj, a primit sase nominalizari.

Juriul desemnat de Uniunea Teatrala din Romania (UNITER) a anuntat luni nominalizarile pentru premiile care se vor decerna la Gala din 23 aprilie, la Sibiu, artistilor considerati cei mai buni in 2006. Cele mai mari sanse de castig le au „Purificare”, al lui Andrei Serban, cu sase nominalizari, si „Elizaveta Bam”, al lui Alexandru Tocilescu, cu cinci nominalizari. Amandoua concureaza la premiul pentru spectacolul anului, iar Serban si Tocilescu, amenintati si de mai tanarul Radu Afrim, isi disputa premiul pentru regizorul anului.

„Deci „Purificare”, controversatul si condamnatul, are sase nominalizari! Sunt fericit pentru Teatrul National din Cluj si directorul Vartic, si dorinta mea unica e ca actorii sa castige”, spune regizorul Andrei Serban. „Premiul de regie merita dat lui Afrim, caci el e tanar si are nevoie, iar cel mai bun spectacol il poate lua oricine”, adauga Serban. Totusi, criticul de teatru Cristina Rusiecki contesta numarul de nominalizari pentru spectacolul lui Serban.  

Rampa de lansare pentru tineri

Pe langa actorii Rodica Mandache si Constatin Cojocaru, amandoi nominalizati pentru cele mai bune roluri secundare facute in spectacolul „joi.megaJoy” al lui Afrim, majoritatea artistilor concurenti sunt tineri, de la Andreea Bibiri, care s-a impus in „Purificare”, la Crina Muresan, remarcata in postura Elizavetei Bam din spectacolul cu acelasi nume.

Nominalizarile pentru 2006 s-au restrans la cateva spectacole, mai putine decat cele facute cu un an inainte. Una dintre categorii, si anume teatru TV, lipseste de pe lista, iar membrii juriului au explicat ca n-au avut productii de televiziune din care sa aleaga.

Specialistii care n-au facut parte din juriul de nominalizari comenteaza negativ productia teatrala a anului trecut. „2006 a fost foarte slab, asa incat o serie de slabiciuni se reflecta in lista cu nominalizari”, remarca Alice Georgescu. „Juriul a avut o oferta destul de limitata”, completeaza criticul de teatru. Destule nemultumiri aduna si lista cu artistii nominalizati.

„UNITER-ul premiaza  personalitati, si nu opere de arta”

La o analiza a listei, criticul de teatru Mircea Ghitulescu apreciaza ca juriul s-a ghidat, la fel ca in alti ani, dupa criteriul notorietatii. „De mai multa vreme, UNITER-ul premiaza personalitati si nu opere de arta”, explica Ghitulescu. „Este ca si cum ai premia un desen prost de Picasso sau o poezie de Nichita Stanescu scrisa pe un servetel patat cu vin”, completeaza el.

Aceleasi nemultumiri le are si Cristina Rusiecki: „Pana si Mafia ar trebui sa fie invidioasa pe doi regizori care se nominalizeaza aproape an de an: Mihai Maniutiu si Alexandru Tocilescu”.

Absente

Lipseste Malaele

Printre spectacolele bine primite si de specialisti, si de public, care lipsesc din selectia pentru nominalizari facuta de juriu, criticul de teatru Mircea Ghitulescu remarca „Revizorul”, regizat de Horatiu Malaele la Teatrul de Comedie. Alice Georgescu numeste spectacolul regizorului Vlad Massaci, „Copilul ingropat”, de la Teatrul din Brasov. Ea nu contesta alegerile juriului, explicand ca aceeasi productie poate parea proasta la o reprezentatie si foarte buna la alta. Juriul de la UNITER, format din criticii de teatru Iulia Popovici, Nicolae Prelipceanu, Adrian Mihalache, Oltita Cantec si Adriana Mang, a vizionat peste 70 de spectacole pentru nominalizari.