Purgatoriul arsilor

In Spitalul de Arsi din Capitala ajung mai ales bolnavi cu sanse mici de supravietuire din cauza ranilor. Altii vin insa aici pentru operatii estetice.

O asistenta ciufulita plimba niste hartii de la etaj la parter. Scarile scartaie sub pasii ei grei. Daca o intrebi unde e toaleta, te trimite la cel mai murdar veceu din spital, acolo, sub scara, unde femeia de serviciu n-a mai aruncat de mult o galeata cu apa. Revii. Te asezi pe un scaun jupuit si stai cam o ora pe la camera de garda. Nimeni nu te intreaba nimic. Esti la Spitalul de Arsi, mai exact Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri.

Spirtul bolnavului, pe biroul directorului

Dupa cum arata spitalul pe interior n-ai zice ca aici se fac si operatii estetice. Totusi, daca n-apuci sa intri in curtea spitalului, e chiar o placere sa-l privesti de-afara: o cladire veche, construita cu gust, peretii proaspat vopsiti, acoperis nou.

De la anul, directorul spitalului, medicul Sorin Stegarescu, promite „un nou lifting” pentru cladire. „Am consolidat subsolul, am mansardat spitalul, dar mai avem inca multe de facut, spune el, in timp ce ma invita la o plimbare prin santier „ca sa vad si eu ce se gaseste prin spitalele din Romania”. Pana atunci, ca sa-si demonstreze autoritatea, pune la punct o asistenta pentru ca a venit cu spirtul de pe sectie sa-i stearga biroul. „Asa au fost invatate!”, se plange el.

De medici este multumit. „Niste artisti”, mai ales cei veniti din Basarabia, care lucreaza cu plasticianul Nicolae Antohi, unul dintre cei mai apreciati doctori din spital.

Medicii nu se ocupa doar de arsi, electrocutati ori oameni desfigurati de haite de caini, ci si de operatii estetice. „E adevarat, avem mai mult cazuri sociale. Acum, daca vine o femeie batuta de un barbat alcoolic, poti sa o lasi cu fata schimonosita?! Normal ca se fac si operatii estetice!”, lamureste el situatia.

„O varza” in contabilitate si in tot spitalul

Din cinci sectii de operatii, cate are spitalul, doar in trei se mai fac interventii. Restul sunt in reparatii, ca mai toata cladirea. Dupa ce va fi reconsolidat spitalul, directorul spune ca va pune la punct si un departament de recuperare. „Incercam sa refacem toate circuitele medicale. Spitalul nu a fost construit dupa principii moderne, iar pana acum, nimeni nu a facut nimic pentru aceasta unitate. Am gasit „o varza” in contabilitate si in tot spitalul. A trebuit sa angajez avocat ca sa ma descurce”, povesteste Sorin Stegarescu, care a preluat stafeta din luna mai 2006.

In loc de saloane cu paturi inghesuite, directorul vrea sa faca bolnavilor „boxe”, adica saloane cu maximum doua paturi, fiindca „la arsi” riscul de infectii e foarte mare.

De altfel, numarul infectiilor din spital a scazut datorita unui sistem mai bun de sterilizare. „Firma care face curatenie spala pe jos de cinci ori pe zi”, sustine directorul. Daca noul director va reusi tot ce si-a propus, spitalul construit la 1930 va arata probabil ca unul din Occident. Mai ramane doar ca si mentalitatea personalului angajat sa se schimbe, in relatia cu pacientul, in ritmul modernizarii cladirii.

Specializari

De la ingrijirea arsurilor la lipoaspiratii

Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti are o sectie de arsi, una de chirurgie plastica si un compartiment de microchirurgie, ca si o sectie de Anestezie-Terapie Intensiva. Ofera asistenta specializata de urgenta pentru arsuri si chirurgia mainii, chirurgia sanilor, a fetei si a nasului, lipoaspiratii, liftinguri.

Tot aici pot fi corectate malformatiile congenitale ale extremitatilor si se fac megaliposuctii (pentru obezi). In plus, spitalul are laborator de radiologie si imagistica medicala, iar in curand va oferi si spitalizari de o zi pentru bolnavi cu probleme minore. In incinta unitatii medicale exista si o capela.

Evaluare

Cum merg spagile. Ce spune directorul Sorin Stegarescu:

„Intr-un spital, cu cat se asteapta mai putin, cu atat sunt mai mici spagile. La noi, pacientii nu stau la usa cu orele”. Ce spun pacientii: „Pentru o saptamana de internare ajung cinci milioane de lei. Anestezistul - un milion si jumatate de lei, restul de bani se da la doctor. Pe asistente trebuie sa le mai „atingi” din cand in cand cu cate o suta de mii de lei”.

Curatenie. Exista cinci paturi intr-un salon. Saltelele par foarte vechi. In saloanele de la etaj nu exista veceuri, dar pot fi utilizate cele de pe hol, care sunt destul de ingrijite. Au gresie, faianta, dusuri, usi termopan.