Nu vom scăpa prea curând de sacoşa de plastic. Şi asta pentru că nici cumpărătorii şi nici comercianţii nu s-au obişnuit încă cu Ecotaxa de 0,2 lei, introdusă de la 1 ianuarie pentru fiecare sacoşă din material care nu este biodegradabil. Fie că este vorba de magazinele din centru sau cele de cartier, prea puţine dintre acestea aplică ecotaxa. Medicamentele, produsele de patiserie, electronicele sau electrocasnicele, cărţile, articole vestimentare, fructele şi legumele, toate se mai vând încă în majoritatea magazinelor, în binecunoscutele pungi, oferite gratis.
De exemplu, în farmaciile HelpNet, cumpărătorul nu plăteşte nimic în plus pentru punga în care îi sunt puse medicamentele. La fel se întâmplă şi la farmaciile de cartier. În schimb, farmaciile CityPharma au afişată ecotaxa pe uşa de la intrare. Pungă pentru covrigi, în funcţie de numărul acestora Nici patiseria de la staţia de metrou Unirii nu ia bani clienţilor pentru punga în care sunt vândute produsele. Cu vânzătorii de covrigi te poţi însă tocmi. Dacă cumperi mai mulţi covrigi, nu vei mai plăti ecotaxa. Altex, Diverta şi House of Art folosesc aceleaşi pungi În centrul comercial Unirea, magazinele par să nici nu fi auzit de această reglementare. Diverta, Altex sau House of Art împachetează produsele clienţilor în aceleaşi pungi, fără a le lua vreun ban în plus. Ecotaxa, sub valoarea reglementată La magazinele de legume şi fructe de cartier, sunt disponibile mai multe sortimente de pungi, cu preţ afişat, cele mai multe dintre acestea au un preţ de 0,1 lei, sub valoarea ecotaxei.
În piaţă, la tarabă, ţăranii nu iau bani pe pungă de frică să nu îşi piardă clienţii. “Dacă eu îi cer bani în plus, mâine nu mai vine. Se duce la unul care îî da punga gratis“, ne-a spus un vânzător de legume. Acesta mai spune că dacă ar luat bani pe pungă, nici nu ar şti unde să declare şi să plătească, mai departe, ecotaxa.
Mai mult, unii dintre comercianţii chiar insistă să puneţi cumpărăturile în punga oferită gratis. Amendă de 2.500 de lei Directorul genereal al Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, ne-a declarat că toate controalele tematice ale inspectorilor vor viza şi ecotaxa. Potrivit acestuia, ecotaxa trebuie evidenţiată distinct pe documentele de vânzare, iar valoarea ei se afişează la loc vizibil, în vederea informării cumpărătorilor.
Pentru nedepunerea la termen a declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu comercianţii sunt sancţionaţi cu amendă de la 2.000 lei la 2.500 lei. Neafişarea ecotaxei la loc vizibil, în vederea informării consumatorilor, aduce vânzătorului o altă amendă cuprinsă între 2.000 lei la 2.500 lei.
Sumele colectate din ecotaxă se declară şi se plătesc lunar, de către comercianţi, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea. Declaraţia se depune sau se transmite la Administraţia Fondului, iar plata se realizează într-un cont distinct deschis la trezorerie pe numele acesteia. Pungi speciale, în hypermarket-uri Marile lanţuri de hypermarketuri au pornit adevărate campanii de informare despre ecotaxă, încă de la sfârşitul anului trecut. Astfel, la Carrefour pungile gratuite au fost înlocuite cu sacoşe din diferite materiale, cu preţul cuprins între 0,3 lei şi 3,6 lei.
La Cora, sacoşa ecologică se vinde cu 3 lei şi este înlocuită gratis, când se uzează. La Ikea, o sacoşă de hârtie costă 0,6 lei, iar cele de polipropilenă se vând cu aproximativ 2,5 lei.
O pungă, folosită 20 de minute Fostul guvern a decis anul trecut să introducă, începând cu 1 ianuarie 2009, o taxă în cuantum de 20 bani/bucată, pentru pungile de tip sacoşă confecţionate din materiale care nu sunt biodegradabile, taxă percepută de la firmele care introduc pe piaţă astfel de ambalaje, atât importatori, cât şi producători români.
Taxa se aplică şi în cazul pungilor din plastic reutilizabile şi este vărsată la Fondul pentru Mediu. Un studiu realizat de Ministerul Mediului arată că un român foloseşte 250 de astfel de pungi într-un an, iar durata de utilizare a fiecăruia dintre aceste ambalaje este de doar 20 minute.