Puncte de colectare a deşeurilor electrice la fiecare 50.000 de locuitori

Noua legislaţie privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), Hotărârea de Guvern nr. 1037/2010, publicată ieri în Monitorul Oficial, le impune autorităţilor obligaţia de a asigura existenţa şi funcţionarea unui punct de colectare la fiecare 50.000 locuitori, dar nu mai puţin de unul la fiecare localitate.

"Faţă de actuala situaţie în care ne aflăm, când punctele de colectare municipale există doar prin excepţie, apariţia acestor locaţii destinate populaţiei creează infrastructura necesară şi pune bazele unei creşteri a fluxului de deşeuri", susţine Raul Pop, directorul Recolamp, singura organizaţie non-profit, autorizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor să colecteze specializat deşeurile de surse de lumină şi să asigure reciclarea lor. Hotărârea de Guvern nr. 1037/2010 a fost adoptată în 13 octombrie 2010 şi abrogă vechiul H.G. 448/2005 care reglementa gestiunea DEEE-urilor în România şi stabileşte cadrul juridic pentru toţi actorii implicaţi în această activitate. Alte schimbări pe care le aduce noua lege:

  • Distribuitorii şi comercianţii - au obligaţia de a accepta gratuit toate aparatele electrice sau electronice uzate, inclusiv becuri economice sau tuburi fluorescente, de la orice client care achiziţionează un produs similar. În plus, comercianţii nu mai pot accepta la vânzare sau în utilizare echipamente pentru care furnizorul nu poate prezenta un certificat valabil de producător. La punctele de vânzare este obligatorie informarea clienţilor cu privire la reciclarea echipamentelor electrice şi electronice: obligaţia de a nu fi eliminate ca deşeuri nesortate; sistemele de colectare puse la dispoziţia populaţiei; semnificaţia marcajului "pubela barată"; efectele nocive asupra mediului şi sănătăţii.
  • Producătorii (şi, prin asimilare, importatorii) - pentru prima oară, vor avea ţinte individuale de colectare şi reciclare, calculate ca un procent din cantităţile de echipamente electrice şi electronice puse pe piaţă în ultimii doi ani. Normele de aplicare vor fi elaborate în termen de 90 de zile de la data publicării noului H.G. şi vor detalia ţintele procentuale, ţinând cont de datele raportate de către producători şi organizaţii colective la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului.
  • Organizaţiile colective - vor avea de îndeplinit ţintele cumulative ale producătorilor de la care au preluat responsabilitatea şi sunt obligate să asigure provizioane pentru acoperirea cheltuielilor necesare gestionării DEEE provenite din echipamentele producătorilor ieşiţi de pe piaţă, astfel încât deşeurile acestora să nu rămână neadministrate.
  • Operatorii de colectare şi reciclare - au obligaţia să ţină evidenţa DEEE-urilor, atât la intrarea cât şi la ieşirea din instalaţiile de reciclare. În plus, un reciclator are obligaţia de a se reautoriza, individual, pe fiecare categorie de deşeuri electrice şi electronice pentru care deţine efectiv capacitatea de reciclare.

România nu reuşeşte cu niciun chip să atingă ţinta de patru kilograme de deşeuri electrice şi electronice (DEE-uri) colectate pe cap de locuitor, impusă de Uniunea Europeană. Cifrele arată că suntem undeva la jumătatea acestei cifre.

Treaba este simplă: decât să ducă frigiderul vechi la poartă fără să primească un ban pe el, preferă să-l ţină de decor în casă, spun reprezentanţii organizaţiei ECOTIC. Cam aşa gândesc, spun cifrele, patru din zece români. Citiţi mai multe AICI.