Puii de vedetă, infuzia de sânge tânăr | VIDEO

ADN. Ana şi Marguerita sunt două adolescente cu stiluri muzicale diferite, dar cu aceeaşi ambiţie de a le călca pe urme părinţilor.

Se spune că talentul se moşteneşte, iar Ana şi Marguerita sunt cel mai bun exemplu de vlăstare care pornesc timid, dar sigur, pe urmele părinţilor şi vor să demonstreze că au ceva de spus în muzica românească. Cântă de când se ştiu, iar dorinţa de a se impune pe piaţa muzicală a venit firesc. Ana, fiica lui Mircea Baniciu, un monstru sacru al folkului românesc, a făcut parte din corul Allegreto şi are deja în palmares premii obţinute la festivaluri de muzică uşoară.

Marguerita spune că s-a bucurat de cea mai bună şcoală de muzică - cea a Tarafului din Clejani, lăutari cu experienţă. Au trecut cu brio testul scenei şi acum încearcă să-şi construiască o carieră solidă în showbizul autohton. Rămâne de văzut dacă, peste câţiva ani, topurile vor fi dominate de melodiile interpretate de Ana sau de Marguerita. Deocamdată, au primit „undă verde” pentru a trece în etapa de seniorat a circuitului artistic. Născută într-un cuib artistic

Ana Baniciu poartă un nume cu greutate în muzica românească. Tatăl ei, Mircea Baniciu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români, a făcut istorie alături de formaţiile Phoenix şi Pasărea Colibri, dar şi pe cont propriu.

Ana s-a născut odată cu primul album al trupei Pasărea Colibri, „În căutarea cuibului pierdut”, lansat în 1995. Şi-a însoţit de mică tatăl în concerte, iar la vârsta de 3 ani făcea deja parte din corul Allegreto, în care activează şi în prezent, alături de care a susţinut spectacole în întreaga lume - China, Italia, Germania, Rusia, Turcia, SUA şi Japonia. Timp de trei ani a făcut parte din echipa minivedeteler emisiunii „Numai cu acordul minorilor”, de la TVR, unde a performat sub bagheta lui Titus Munteanu. Atunci a avut ocazia să-i cânte şi primei- doamne a Statelor Unite din acea perioadă, Laura Bush.

Rebele la Eurovision Junior În prezent, Ana este elevă în clasa a IX-a la Colegiul German „Goethe”, din Bucureşti, şi urmează în paralel cursuri de canto. Din educaţia sa muzicală mai fac parte şi nouă ani de pian. Anul trecut, a participat la concursul de creaţie Eurovision Junior, cu trupa Rebele.

Spune că ascultă toate genurile muzicale, „mai puţin manele”, şi vrea să-şi lanseze cât mai repede pe piaţă un album propriu, anul acesta sau, poate, la anul. Ar vrea ca melodiile să fie realizare de unul dintre compozitorii în vogă la ora actuală -Moga sau Gabi Huiban, însă va avea şi Mircea Baniciu un cuvânt de spus. Nu exclude nici posbilitatea de a scoate un CD împreună cu tatăl ei, care, în urmă cu un an, declara în EVZ că, „de-acum înainte, veţi auzi de Ana Baniciu”. GENERAŢII Tatăl, model pentru fiica adolescentă Deşi e de-abia în primul an de liceu, Ana, fiica marelui folkist se gândeşte deja la ce facultate va urma. Actoria o tentează cel mai mult. În prezent se împarte între şcoală, concerte alături de Allegreto şi plimbări prin ţară la spectacolele tatălui. Nu se sfieşte să urce pe scenă împreună cu Mircea Baniciu şi să arate ce poate. Astă-vară, a susţinut un concert împreună cu acesta pe scena Festivalului Cerbul de Aur. De curând, Ana Baniciu a revenit din Rusia, unde a obţinut un premiu la un festival de muzică uşoară: „Mă bucur că am avut ocazia să-mi petrec majoritatea timpului alături de mari personalităţi ale muzicii româneşti”.

RENUME

Marguerita şi Taraful din Clejani

Manole Margareta Myriam la şcoală, Marguerita pe scenă. Este fiica Vioricăi şi a lui Ioniţă, prim-soliştii Tarafului din Clejani.

Are 16 ani, este elevă la Liceul „Ştefan Odobleja”, din Bucureşti, şi şi-a făcut debutul în faţa publicului la sfârşitul anului trecut, odată cu lansarea melodiei „Tirli Dond’ale”, pe care o interpretează alături de părinţii săi. Melodia a beneficiat şi de un videoclip care rulează pe posturile muzicale, al cărui scenariu se bazează pe confruntarea dintre generaţii.

„Eu provin dintr-o familie unde muzica este la ea acasă, la mine se cânta aproape tot timpul, când eram mică fredonam şi eu diferite cântece, din diferite stiluri muzicale, dar, de doi ani, tati şi mami m-au luat în serios. Nu este uşor să cânţi lângă Viorica de la Clejani. Chiar dacă este mama mea, pretenţiile sunt mari, dar voi încerca să fiu la nivelul aşteptărilor tuturor”, povesteşte Marguerita, care are planuri mari în legătură cu propria carieră muzicală.

AMBIŢIE

Vrea propriul ansamblu Marguerita din Clejani îşi netezeşte drumul spre scenă prin lecţii de dans, repetiţii, programate imediat după ce termină orele de şcoală.

„I-am cerut tatălui meu să-mi facă trupa mea de dansatori şi mai vreau şi un DJ cu care să lucrez în permanenţă, vreau să am momentul meu artistic, cu taraf, dansatori etc. Şi, bineînţeles, vreau să cânt şi în duet cu mami, dar şi singură”.

Chiar dacă a debutat cu o melodie cu accente lăutăreşti, Marguerita adaugă că ar vrea să abordeze un stil uşor diferit faţă de cel promovat de părinţii săi. Compromisuri doar în weekend

Dacă Ana îşi petrece cea mai mare parte a timpului liber în compania tatălui său, la concerte, Marguerita preferă să se distreze alături de gaşca de prieteni. „Şcoala îmi ocupă foarte mult timp, sunt în clasa a X-a, aşa că mai mult în weekend ies cu prietenii şi am voie să vin acasă mai târziu, pe la 3-4 dimineaţa. Ştiu că tati nu e încântat de asta, dar întotdeauna mama ştie unde sunt”.

Viaţa nu e uşoară cu o fiică adolescentă în casă. Cluburi, petreceri, dar şi mulţi bani daţi pe haine şi accesorii. Cel care gestionează facturile este capul familiei, Ioniţă.

„La fiecare apariţie de la televizor vreau o vestimentaţie nouă şi, deşi tata nu e de acord din prima, acceptă în final. Cu mami sunt în relaţii foarte bune, ieşim des să mâncăm, mergem la cinema, la cumpărături. Îmi place mult că mama este prietena mea”, povesteşte tânara speranţă a „clanului din Clejani”.

Chiar dacă „mami” joacă şi rolul celei mai bune prietene, ştie să pună piciorul în prag atunci când este cazul şi să fie purtătorul de cuvânt şi pentru „tati”. „Mami mă dădăceşte cel mai mult, dar ştiu că unele observaţii vin şi de la tati, prin intermediul ei”.

TANDEM. Viorica şi Marguerita, împreună şi acasă, şi pe scenă

PE URMELE PĂRINŢILOR Alţi copii-minune

Ana Baniciu şi Marguerita nu sunt singurele exemple de vedete aspirante la o carieră precum cea a părinţilor.

Cleopatra, fiica lui Pavel Stratan, aproape că şi-a întrecut tatăl în succesul muzical, la vârsta primului an de grădiniţă. Acum are 6 ani, dar se poate mândri cu o vechime în industria muzicală de trei ani. Micuţa Cleopatra a doborât recordurile de vânzări cu albumele sale: „La vârsta de trei ani” şi „La vârsta de cinci ani”.

„Ghiţă”, melodia cu care a debutat fiica lui Pavel Stratan, a făcut furori printre ascultători, Cleopatra reuşind să creeze o mică industrie în jurul său. Pe lângă materialele discografice care s-au dat ca pâinea caldă, păpuşa cu chipul Cleopatrei a fost cel mai căutat articol dintr-un supermarket, la momentul lansării.

Alţi pui de vedetă care au reuşit să-şi construiască o carieră de sine stătătoare în showbiz mai sunt Oliver Sterian, toboşarul de la Voltaj, fiul regretatului folkist Vali Sterian, Bubu, fiul Crinei Mardare, care a îmbraţişat, la rândul lui, cariera de toboşar, sau Mihaela şi Vlad Cernea, doi dintre componenţii trupei de succes, Class.