Sute de tone de antibiotice folosite doar în cele mai grave cazuri de boală ajung să fie folosite pe animale, în special pe pui. Practica nu rezultă dintr-o nevoie de medicamente, ci dintr-o dorință a crescătorilor de a promova creșterea sănătoasă a animalelor, dar are repercusiuni reale și îngrijorătoare pentru oameni, din cauza creșterii rezistenței bacteriilor la acest tip de medicamente.
Păsările crescute pentru consum în India au fost cu adevărat îmbuibate cu unele dintre cele mai puternice antibiotice pe care omenirea le cunoaște, se arată într-un nou raport al Bureau of investigative Journalism, citat de The Guardian. Mai exact, ancheta organizației a scos la iveală faptul că sute de tone de colistină sunt folosite la fermele din India pentru tratarea animalelor. Antibioticul este folosit în special pe păsări.
Prin transmiterea de la organism la organism a rezistenței la antibiotice, bacteriile care trăiesc în organismul animalelor pot căpăta imunitate, dacă nu sunt tratate sau sunt tratate precar. Cu alte cuvinte, boli precum pneumonia, pentru care se folosește colistină, dar și altele mai grave, care necesită antibiotice puternice, devin mult mai greu de tratat pentru că microorganismu suferă mutații și devine rezistent
Ma mult, cercetătorii se tem de evoluția așa-ziselor „super-bacterii”, care sunt aceste organisme rezistente la cele mai puternice antibiotice, pentru că tratamentele slabe din unitățile medicale pot înlesni transmiterea rapidă a patogenului.
Deocamdată, pentru multe state, nu există nicio prevedere care să interzică importul puilor indieni. În cazul Uniunii Europene, reglementările cu privire la igienă protejează România și statele membre.