Punct final în cel mai mare scandal legat de Armata Română: Damen pierde definitiv!

Compania olandeză Damen a pierdut definitiv procesul cu MApN din România în dosarul corvetelor.

După procesul pierdut, definitiv, la Curtea de Apel București, firma olandeză Damen a transmis că respectă decizia instanței dar va continua să ceară în justiție accesul la documentele licitației.

 

„Damen a primit decizia Curții de Apel București ca urmare a apelui formulat în instanță în ceea ce privește rezultatul Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. Pe tot parcursul procedurii, Damen a urmărit  principiile unui proces echitabil dorindu-și transparență, condiții de concurență corecte și clarificări cu privire la licitație, pe care am sperat ca instanța să le ofere în motivarea sa. În acest sens, deși cu dezamăgire, am primit cu respect decizia Curții de Apel București”,  este reacția Damen, după decizia Curții de Apel București.

 

Reprezentanții societății olandeze au mai precizat că, „după anunțul deciziei, Damen reiterează că acțiunile noastre au fost în spiritul consolidării statului de drept și a procedurilor de licitație și vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media”.

De asemenea, susțin reprezentanții Damen, „neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitație publică afectează reputația programelor de achiziții din România atât în țară, cât și în străinătate și este o consecință îngrijorătoare”.

„În spiritul transparenței și al clarității, Damen a solicitat în instanță accesul la documentele ofertelor de licitație. Acest lucru a fost refuzat până acum, obligând compania Damen să înceapă noi demersuri în justiție pentru rezolvarea acestor aspecte”, au transmis oficialii firmei din Olanda.

„Damen este mai hotărât ca niciodată să rămână un partener de încredere al României pentru construcția de nave civile și militare împreună cu cei peste 6500 de angajați și subcontractanți în România. Damen este singurul constructor de nave din România care și-a dovedit capacitatea de a livra la timp, respectând bugetele și parametrii contractați. Din momentul începerii licitației, șantierele navale Damen din România au livrat mai multe nave pentru forțe navale din întreaga lume”, se mai arată în comunicatul Damen.

„Doar anul acesta, Șantierul Naval Damen Galati livrează pentru Australia unul dintre cele mai moderne și avansate spărgătoare de gheață din lume și o a doua corvetă pentru Marina Pakistanului, după ce prima dintre ele a fost livrată anul trecut. Șantierul Naval Damen Mangalia este unul dintre cele mai importante șantiere navale din Europa care poate face din România un lider la nivel european și mondial. Damen rămâne puternic ancorat în România!”, au precizat oficialii societății olandeze.

Știrea inițială

Firma olandeză a încercat să blocheze anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde de euro pentru achiziţa celor patru corvete militare, potrivit RADOR.

Lupta în instanţă a început în urma unei licitaţii organizate de MApN şi câştigate de Naval Group. Încă din noiembreie 2018 ofertele au fost depuse de trei companii. Fincatieri a oferit 1,34 miliarde de euro; Damen, 1,255 miliarde de euro şi Naval Group, 1,2 miliarde de euro.

Securitatea României, în pericol. Forțele Navale, în prima linie fără corvete

Compania Damen, în vizorul justiției din Olanda. Fapte de corupție, scoase la suprafață!

Ministrul Apărării, acuzații explozive: Entități străine blochează interesele strategice de securitate ale României

Nemulţumiţi de câştigul francezilor de la Naval, avocaţii companiei Damen au deschis mai multe procese prin care au contestat procedura de atribuire a contractului. La Tribunalul Bucureşti au pierdut procesul.

În octombrie anul trecut, Compania Naval Group a câștigat, în primă instanță, procesul deschis după ce compania olandeză Damen a contestat licitația privitoare la atribuirea contractului de construire a corvetelor multifuncționale.

Sentința Tribunalului București, menținută de Curtea de Apel:

„Tip solutie: Respinge cererea

Solutia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii capetelor de cerere nr. 2 – 2.4 şi nr. 3 din acţiune. Respinge excepţia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Bucuresti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, astăzi, 07.10.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre  6399/2019  07.10.2019”.

News Alert. Naval Group a câștigat procesul cu Damen. Scandalul corvetelor

Scandalul „Corvete pentru Marea Neagră” a luat sfârșit. Cine a câștigat licitația

Reacție în scandalul corvetelor. Acuzații de fake news

La o săptămână după ce a fost anunțat câștigătorul licitației pentru construirea corvetelor multifuncționale, Damen, unul dintre competitori, a anunțat contestarea licitației.

Olandezii au anunțat că au depus o plângere la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) continuând un litigiu inițiat anterior de Fincantieri, și, în paralel, a sesizat Curtea de Apel București „pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Anunțul făcut de firma olandeză a inflamat, din nou, spiritele în sânul Ministerului Apărării Naționale (MApN), după ce concretizarea acestei licitații s-a amânat, timp de câteva luni. După retragerea contestației de către italienii de la Fincantieri, francezii de la Naval Group au câştigat şi ar trebui să construiască navele de luptă pentru Armata României.

Premieră pentru industria de apărare! România construiește și exportă nave militare

Lovitura care afectează MApN. Tribunalul București scoate din joc o mare companie