Fostul acționar al Clubului Dinamo, Cristi Borcea, s-a predat în dimineața zilei de vineri la IPJ Ilfov, în urma condamnării la cinci ani de închisoare cu executare. Se cunoaște faptul că de la cealaltă condamnare din dosarul „Transferurilor de jucători", Borcea a fost diagnosticat cu depresie deoarece îi tot erau response cererile de eliberare condiționată.
Psihologul Claudia Soare, a dezvăluit în exclusivitate pentru EVZ, cum anume va fi afectat Cristi Borcea în momentul în care este din nou încarcerat.
„Depresia poate fi definită ca o tulburare care implică modificarea dispoziției, lipsa interesului sau plăcerii pentru activități care în trecut erau considerate plăcute, modificări ale apetitului, somnului, dar foarte importantă este sfera emoțională în care apar sentimente de inutilitate și vinovăție.
Totodată, în cazul depresiei, pot aparea gânduri suicidare - idei recurente de moarte sau planuri ori tentative de suicid. În cazul în care depresia clinică este diagnosticată de către un psihiatru și tratată, șansele de diminuare sau dizolvare a simptomelor sunt foarte mari. Totodată, psihoterapia ajuta foarte mult atât la complianta tratamentului - pacientul cu depresie va urmări schema de tratament și va menține contactul cu medicul psihiatru, pentru orice ajustare necesită tratamentul medicamentos recomandat. De asemenea și la restructurarea personalității, la accesarea resurselor, la depășirea crizelor existențiale, la restructurarea credințelor despre viața și propria persoană, la găsirea unui sens în viață, la diminuarea sentimentelor de vinovăție și inutilitate.
Avand în vedere contextul actual de viață cu care se confruntă fostul actionar al Clubului Dinamo, reintoarerea la închisoare poate augmenta stările depresive. Unul din factori ar fi privarea de libertate, accesul limitat la resursa socială-familie, prieteni, augmentarea sentimentului de vinovăție și intutilitate, dar și privarea de activități recreative. Cu siguranță tratamentul psihiatric va fi de ajutor, precum și terapia ocupațională, care poate lua forma unui grup de suport în care deținuții pot face diferite activități prin care vor fi menținute active resursele psiho-emoționale, ce vor ajuta rezilienta psihică a individului și ulterioara reintegrare socială a acestuia”, a explicat psihologul Claudia Soare.