Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre referatul procurorilor în cazul Pantelimon: Frescă a bârfelor din spital

Spitalul Sf Panetelimon. Sursa foto: urgentapantelimon.ro

Gabriel Diaconu, medic psihiatru și consilierul onorific al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, reacționează în legătură cu referatul procurorilor despre cazul deceselor de la Pantelimon. Diaconu, medic psihiatru, atacă documentul, îl numește „hilar” și „ridicol”, și spune că este bazat pe bârfele din spital.

Gabriel Diaconu: Conflictul din ATI „reinterpretat romantic”

Consilierul onorific al ministrului Alexandru Rafila a avut mai multe reacții legate de ancheta declanșată la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală. În urmă cu o zi el scria că Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă le-a luat apărarea doctorițelor, „demontând teza procurorilor privind omorul cu premeditare”.

El revine cu o nouă reacție în care ridiculizează referatul procurorilor depus în instanță și care a stat la baza hotărârii de arestare față de cele două doctorițe.

„A apărut în sfârșit referatul procurorilor în cazul de la Sf. Pantelimon. E un foileton pe aici hilar, pe aici ridicol, frescă a bârfelor din spital într-o situație de criză și conflict al personalului din ATI, reinterpretat romantic din care să reiasă că cele doctorițe ar fi ”îngeri ai morții” care luau oameni bine-mersi și-i omorau cu zile.

”Doamna cu coasa”, ”saloanele morții” sunt doar două expresii care, astăzi, sunt umflate de propaganda politică pentru deturnarea unei probleme serioase medicale, și legale, care implică atât destinul a doi medici, cât și liniștea familiilor celor decedați, plasați astăzi în centrul unui scenariu de Hollywood.

Prin tot ce fac, atât procuratura cât și politicienii care de astăzi și-au însușit pronunția ”noradrenalinei” (nu c-ar avea habar ce-i aia), ne aduc în pragul unei rupturi (oare a câta?) între medic și pacient”, a transmis psihiatrul Diaconu.

Gabriel Diaconu explică expresia „de lăsat” a „Doamnei cu coasa”

„Despre ”saloanele morții”. Când oamenii sunt ”de lăsat” sau pe cale să moară, dar mai ales în contextul celorlalți pacienți din ATI care-ar putea fi obligați să asiste involuntar la procesul agonal, și exitusul pacientului, e de dorit să nu fie în văzul tuturor.

E o chestiune umană, ține de demnitate, dar și de particularitatea morții ca proces fiziologic. În moarte apare paloare cadaverică, dar și respirația agonală, finalmente exitus și relaxare sfincteriană.

Moartea nu e estetică, moartea nu-i ușor de privit.

Nici vorbă de macabru, camere unde are loc o crimă sângeroasă. Dar sună frumos când o pune în pagină un procuror.

Gabriel Diaconu își apără colegele arestate: „Suntem domni cu coasa”

Despre ”doamna cu coasa”, maliția are aici ramificații în tot sistemul. Noi, medicii care căutăm să echilibrăm demența asta, isteria asta repetată pe toate drumurile de jurnaliști vânduți și alte figuri ilustre ale propagandei, la braț cu vânzătorii de iluzii și postacii din online,

Suntem ”domni cu coasa” dacă ne apărăm cunoașterea, meseria și știința de carte, dacă ne revoltăm față de pripeala probelor și încropirea unui film prin care, pentru prima dată de la Revoluție, medici sunt acuzați că au tăinuit cadavre și probe, c-au omorât cu bună știință bolnavi, doar pentru că trebuia ținută ”secția curată”, câtă vreme suntem aceiași domni care luptăm pentru viața pacienților noștri?

O să ne contrăm în perioada asta, dar răul e deja produs.

Prețul pe care îl plătim toți pentru aventura asta juridică, în felul în care a fost comunicată publicului, în felul în care a fost scris referatul de reținere al celor două persoane suspecte, pune un blam asupra nouă, oamenilor în halat,

Dar aruncă în spaimă, teroare și angoasă mii de pacienți care trec prin UPU dar mai ales prin ATI”, conchide consilierul onorific al lui Alexandru Rafila, pe pagina sa de Facebook.