PSD vrea LEGE pentru înființarea Panteonului României. AFLĂ ce conține inițiativa legislativă susținută de senatorii social-democrați
- Razvan Gheorghe
- 11 noiembrie 2016, 16:06
PSD vrea LEGE pentru înființarea Panteonului României. AFLĂ ce conține inițiativa legislativă susținută de senatorii social-democrați
”Acest Panteon va duce la o trezire a identitatii nationale”, se arata în expunerea de motive a propunerii legislative, potrivit ziare.com.
Proiectul pune în practică o inițiativă din anul 2009, când a fost inființată, la propunerea Academiei Române,Fundatia Panteonul Romaniei, care urma să pună bazele noii instituții și în sarcina căreia revenea coordonarea întregului proiect, inclusiv a construirii unui sediu pentru instituție.
În 2009, președintele Fundației, Ionel Haiduc, președinte al Academiei la acea vreme, spunea ca noul sediu va costa cel mult 20 de milioane de euro, banii urmând să vină în special din fundații.
Acum, Ionel Haiduc se va bucura dacă proiectul s-ar concretiza până la centenarul Marii Uniri în 2018. În privința locului unde ar putea fi ridicat "Panteonul", Ionel Haiduc a dezvaluit: "Aici ne-am poticnit. Unde să construim sediul? Pentru că primarul general Oprescu ne-a promis mai multe locuri, niciunul până la urmă nu s-a materializat într-o hotărâre de Consiliu municipal. O idee ar fi fost unde este Monumentul Ostașului Necunoscut, monumentul acela facut de comunisti, frumos, o coloana înaltă, în Parcul Carol. Acela ar fi putut fi transformat și eventual ceva construit în jur".
Ionel Haiduc spune ca problemele vor aparea la alegerea personalităților.
"În comitetul director as vedea, în primul rând, niște istorici din Academie, dar și din Universități, pentru ca ar fi bine să fie cât mai larg. Sigur că politicienii ar dori și ei să participe, partidele și bătălia ar începe în momentul în care s-ar pune problema pe cine să reprezinte poporul român într-un Panteon. Ar fi grea decizia", este de parere academicianul.
Facem precizarea că proiectul legislativ este semnat de 38 de senatori, majoritatea PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae, Mihnea Costoiu, Titus Corlățean și Mihai Fifor, dar și independenți, precum Ilie Năstase.