PSD, UNPR şi ALDE nu vor depune moţiune de cenzură: "Deocamdată nu vom face acest gest în aceste zile"
- Andreea Udrea, consultant politic
- 16 iunie 2016, 18:49
Majoritatea parlamentară PSD, UNPR şi ALDE nu va depune o moţiune de cenzură la adresa Guvernului Cioloş, a anunţat, azi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la finalul discuţiilor cu cele două partide.
"Am avut astăzi o întâlnire în conducerea alianţei privind oportunitatea depunerii unei moţiuni e cenzură. Din analiza noastră a reieşit că, într-adevăr, o moţiune de cenzură dacă ar trece, ceea ce este foarte posibil, ne duce la alegeri anticipate, care s-ar putea desfăşura în octombrie pentru că aproape sigur preşedintele Iohannis nu va desemna un candidat de prim ministru dintre persoanele pe care noi le putem propune. Deocamdată nu vom face acest gest în aceste zile, în schimb rămâne monitorizarea permanentă pe guvern şi nu este exclus ca, dacă apare un derapaj serios, un derapaj puternic, să nu mai avem această rezervă generată de anticipate - care ar fi mai devreme cu o lună decât cele la termen - şi vom putea depune acea moţiune de cenzură", a argumentat Dragnea, după o întâlnire PSD-UNPR-ALDE la sediul central al social-democraţilor, citat de Agerpres.
Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat că s-au adus în cadrul întâlnirii, din partea ALDE şi UNPR, mai multe argumente în favoarea depunerii unei moţiuni de cenzură, un motiv fiind "performanţa catastrofală'' a Executivului şi faptul că, depăşindu-şi practic mandatul de guvern de tranziţie până la viitoarele alegeri, ''s-a apucat să legifereze în domenii importante, intervenind pe ordonanţe de urgenţă, care au depăşit practic limitele pe care în mod normal ar fi trebuie să şi le asume".
"Din motivele expuse şi de domnul preşedinte Dragnea am luat această hotărâre. Nu dorim să lăsăm impresia că vrem să forţăm preluarea puterii pe final de mandat al Parlamentului, un Parlament care sigur că are o credibilitate erodată. Vrem ca, dacă ajungem să facem majoritate şi guvernul, acest lucru să se bazeze pe voturile, pe opţiunea cetăţenilor, după alegeri. Vom fi obligaţi de acum înainte să supraveghem mult mai atent acţiunile guvernului. La Parlament, după cum ştiţi, am primit proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare. Vom face o analiză foarte atentă a temelor şi vom restrânge, aş spune la maximum, posiblitatea Guvernului de a legifera prin ordonanţe pe perioada vacanţei, pentru că, din moment ce performanţa a fost atât de proastă, şi aprecierile din rândul populaţiei ne indică clar că nu este un guvern care să se bucure de încredere, nu putem să-i dăm mână liberă să legifereze aşa cum ar face un guvern normal în această perioadă prin ordonanţe", a detaliat preşedintele Senatului.