PSD şi PNL au decis: Taxe pe mașini şi case scumpe, impozit pe venit pentru IT

PSD şi PNL au decis: Taxe pe mașini şi case scumpe, impozit pe venit pentru IT Sursa foto: Arhiva EVZ

După consultările cu mediul de afaceri, cu sindicate și industriile vizate, Guvernul Ciolacu a decis care sunt măsurile care vor fi luate în OUG prin care se vrea reducerea deficitului bugetar.

PNL şi PSD au negociat pe mai multe măsuri care au creat controverse în mediul economic şi au fost convenite variante de compromis, au declarat surse guvernamentale, citate de Hotnews.

Aceste decizii s-au luat după discuții cu ministrul Finanţelor, cu fostul premier Nicolae Ciucă, cu fostul ministru al Finanțelor, a declarat Marcel Ciolacu.

Nu vom lua nicio decizie până când nu vorbim cu marii actori din fiecare domeniu. Iar după aceste consultări, se pare că deciziile au fost luate, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile pe care le-a luat PSD și PNL:

1. Taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. Este în discuție să se elimine valoarea luată pe credit și să se impoziteze valoarea adusă de proprietar.

2. Se menține impozitul pe dividende la 8%.

3. La microîntreprinderi până în 300.000 lei se va plăti impozit de 1%, peste 300.000 lei și până în plafonul de 2.5 milioane de lei se va plăti 3% pe cifra de afaceri.

Guvernul pregătește noi creșteri de taxe. Domeniile cele mai afectate

4. Mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din valoare totală a mașinii.

5. Se menține eliminarea facilităților fiscale pentru agricultura și construcții.

6. se introduce impozit pe venit pentru IT, pentru veniturile de peste 10.000 de lei.

7. La PFA pentru CASS se păstrează plafoanele de 6, 12, 24 de salarii dar ce depășește se plătește la venitul real. Plafoanele la CAS se mențin ca în prezent.

Ce spunea Marcel Ciolacu despre facilitățile din agricultură și construcţii

Marcel Ciolacu declara recent că la construcții şi la agricultură, există facilităţi în funcţie de venit. De asemenea, mai spunea: nu ştiu dacă vom scoate facilitatea anul acesta, nu ştiu dacă vom discuta cu constructorii şi agricultori astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului în 2026.

 Acolo avem facilităţi în ceea ce priveşte impozitul pe venit dar şi CASS. CASS înseamnă sănătate. Vrem să sănătate dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până când nu ne vom aşeza cu actorii principali la masă. Mai mult, avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani şi pierdem reforme pe care eu mi le asum, nu am nici cea mai mică reţinere, în care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilităţi. Nu ştiu dacă vom scoate facilitatea anul acesta, nu ştiu dacă vom discuta cu constructorii şi agricultori astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului în 2026, împreună.