Doi candidaţi sunt creditaţi în sondajele interne cu şanse egale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa: Vasile Ciupercă (PSD) şi Marinică Cazacu (PDL).
Actualul preşedinte, Vasile Ciupercă, se laudă că în ultimii patru ani a realizat inaugurarea unui centru de protecţie temporară pentru tinerii care nu mai sunt instituţionalizaţi în oraşul Fierbinţi şi un centru pentru ocrotirea persoanelor dependente de alcool, droguri sau alte incidente toxicologice în municipiul Slobozia. Ambele investiţii au fost făcute cu sprijin financiar de la guvern.
O mare parte din bugetului Consiliului Judeţean a fost alocat an de an refacerii drumurilor judeţene, atribuite societăţii de drumuri din subordinea Consiliului Judeţean. Starea deplorabilă a arterelor judeţene a ţinut departe investitorii, iar proiectele de anvergură cu finanţare europeană au lipsit în ciuda nevoii acute de locuri de muncă. Judeţul Ialomiţa este unul dintre cele mai sărace din România.
Contracandidat pe măsură
Marinică Cazacu, candidatul PDL, este cercetat pentru abuz în serviciu prin implicarea în mai multe tranzacţii dubioase cu terenuri. Acesta împreună cu o rudă a sa, şefa Oficiului Judeţean de Cadastru, au „învârtit“ actele pentru câteva hectare valoroase. Cazacu a cerut primarului din localitatea Manasia (în apropiere de Urziceni) să semneze documentele de punere în posesie pentru terenuri ce aveau să ajungă ulterior în proprietatea unui văr de-al său şi a viceprimarului PDL din comună.
Marinică Cazacu (PDL) a fost numit prefect în 2005. El a fost demis de guvernul Tăriceanu, dar a fost lăudat de Traian Băsescu pentru modul în care a acţionat la inundaţii. Ialomiţa a fost singurul judeţ care nu a avut localităţi inundate pe cursul Dunării. Cazacu a refuzat soluţiile venite de la specialiştii de la Ape, care cereau inundarea controlată.
La Primăria Slobozia, bătălia politică se dă între Gabi Ionaşcu (PSD), actual primar, Maria Petre (PDL), europarlamentar, şi Mihăiţă Radu Paros (independent), viceprimar.
Vârstă: 58 de ani
Familie: căsătorit, doi copii
Profesie şi studii: Profesor de matematică, Facultatea de Matematică Bucureşti; Masterat ASE Bucureşti.
Apartenenţa politică: PSD
Carieră: profesor matematică, director liceu, primar oraş Ţăndărei, deputat 2000-2004 actual preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa.
Avere: 1 apartament, 5 ha teren extravilan Puncte tari: perceput ca un politician care nu s-a îmbogăţit de pe urma politicii
Puncte slabe: nu a atras fonduri europene pentru judeţ
Vârstă: 48 de ani
Familie: căsătorit, doi copii
Profesie şi studii: economist Facultatea de Economie, Alexandria
Apartenenţa politică: PNŢCD, PDL
Carieră: profesor suplinitor, şef secţie Cooperaţie, administrator firmă, primar comuna Ion Roată, prefect 2005-2007, inspector guvernamental.
Avere: 150 hectare teren, casă vacanţă la Moeciu, o vilă, două apartamente, un autoturism VW Touareg.
Puncte tari: om de acţiune, s-a descurcat bine în situaţia inundaţiilor
Puncte slabe: dosar la DNA, puţin cunoscut în judeţ