PSD n-are bani să-şi cumpere sediul. Băncile nu-l consideră solvabil. VEZI ce spune Ponta

Din considerente financiare, Victor Ponta a oprit procedura de achiziţie a sediului central, deşi clădirea are un preţ de chilipir, de patru-cinci ori mai mic decât cel al zonei.

UPDATE. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a negat astăzi că partidul său ar fi considerat insolvabil de către bănci, motiv pentru care nu reuşeşte să ia un credit pentru achiziţionarea sediului central. "Nu este adevărat. Sigur că intenţionăm să cumpărăm sediul, nu este nimic de ascuns şi o să-l cumpărăm", a spus Ponta.

El a adăugat că PSD va cumpăra sediul central în momentul în care vor fi finalizate toate procedurile."Nu e atât de simplu să cumperi de la RA-APPS. PDL a fost mai iute şi şi-a cumpărat sediul, eu am moştenit o groază de datorii şi mai puţin un sediul. Dar le rezolvăm. (...) O să vă anunţăm sau o să-l anunţ pe Dan Andronic ca să doarmă liniştit. O parte din datorii sau din bani cred ca au rămas din 2004 când îl plăteam pe dânsul că ne era consultant nouă şi de aia nu prea mai avem bani, dar ne revanşăm, nu-i nici o problemă", a mai spus liderul PSD. El a adăugat că va PSD va face un credit pentru a cumpăra sediul din Kiseleff şi va solicita la mai multe bănci creditarea."Evident că trebuie să facem un credit, că doar nu plătim cu banii jos. Dar sunt convins că România va funcţiona în continuare la fel de bine şi fără rezolvarea problemei cu creditarea PSD", a conchis Ponta. Conducerea PSD a amânat achiziţionarea sediului central din Kiseleff pentru timpuri mai bune. Potrivit unor surse social-democrate, PSD nu dispune nici măcar de banii de avans pentru acordarea unui credit ipotecar, iar băncile contactate ezită să le facă reduceri, pe motiv că nu sunt destul de solvabili. C

u toate acestea, intenţiile rămân, dovadă reamenajările dictate în ultima vreme de liderul Victor Ponta în curtea interioară. Social-democraţii au şi de ce să nu renunţe.

Superofertă

Clădirea este la preţ de chilipir: RA-APPS cere sub un milion de euro, în condiţiile în care preţul zonei este de minimum 4.000 de euro metrul pătrat. În prezent sediul PSD măsoară 847 de metri pătraţi construiţi, plus încă pe atâta curte şi parcare în buricul Bucureştiului, într-una din zonele cele mai exclusiviste, rezervate în general ambasadelor.

Structurată pe mai multe nivele cu parter, demisol şi mansardă, clădirea veche, în stil neoclasic, care adăposteşte sediul central al PSD, are un preţ de nimic în catastifele RA-APPS: circa 900.000 de euro. Pe vremea guvernării Năstase, sediul PSD valora chiar mai puţin, circa 350.000 de euro în inventarul regiei, ceva mai mult decât o vilă construită de ANL.

Comparativ, pentru o suprafaţă construită cu doar 19 metri pătraţi mai mare, 866 metri pătraţi, PD-ul de atunci trebuia să platească echivalentul a 1.125.000 de euro. Roata s-a întors şi preţul pentru sediul PSD aproape s-a triplat la cota RA-APPS. Cu toate acestea, preţul rămâne un chilipir. Pe site-urile imobiliare nici o vilă din zonă nu este la acest preţ. 900.000 de euro se poate da pentru o vilă pe şoseaua Colentinei: tot de 800 mp şi cu 500 teren.

"În zona respectivă, fără cel puţin 4.000 de euro metrul pătrat nici nu se poate pune problema să cumperi o casă. Bineînţeles, la preţ se mai adaugă arhitectura, îmbunătăţirile, terenul, care pot ridica considerabil valoarea imobilului", ne explică Dragoş Drăgoteanu, preşedintele firmei imobiliare Euroest.

Un simplu calcul, pornind de la aceşti indicatori, face ca valoarea de piaţă a sediului PSD să fie de cel puţin cinci ori mai mare decât preţul cerut de RA-APPS.

Rată de 10.000 de euro

În prezent, social-democraţii plătesc o chirie lunară de 8.000 de euro. O rată bancară ar însemna cam 10.000 de euro. La preţul cerut de autorităţi este explicabil de ce conducerea PSD s-a repezit să negocieze cu băncile un credit ipotecar pentru achiziţia clădirii.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg. Ponta a fost nevoit să oprească procedura de achiziţie, deşi Unicredit fusese deja aleasă ca viitor creditor, susţin surse social- democrate. Conform acestora, blocajul a survenit la avansul cerut de bancă şi modalităţile de plătire a ratelor, PSD având de gând să "gireze" cu subvenţia primită de la bugetul de stat ca partid politic parlamentar. Reprezentanţii băncii ar fi cerut însă mai multe garanţii.

"Selecţia de oferte a fost oprită temporar. Vom relua acest demers mai târziu, în funcţie de priorităţile financiare", s-a limitat să declare, pentru EVZ, Mircea Drăghici, noul trezorier al PSD. "Nu este o prioritate în acest moment", pretinde liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, în timp ce secretarul general al PSD, Liviu Dragnea susţine că, cel mai probabil la viitorul Comitet Executiv al partidului, problema va fi readusă în discuţie.

900.000 de euro este preţul cerut de RA-APPS pe clădirea care adăposteşte sediul PSD

CONDIŢII

Cum se fixează costul creditelor ipotecare

Costul total al creditelor acordate de bănci persoanelor juridice este negociat direct între client şi bancă. Cu cât clientul este considerat mai riscant, deci mai puţin solvabil, cu atât dobânda creditului creşte.

Dacă debitorul întârzie plata împrumutului, banca va fi obligată să constituie provizioane care implică un cost suplimentar pe care instituţiile nu şi-l asumă şi îl transferă clientului. Riscul pe care o bancă îl asociază unui client este stabilit în funcţie de starea financiară a firmei, dar şi de istoricul de plată.

Totodată, în funcţie de gradul de risc al debitorului, băncile fixează nivelul avansului solicitat pentru un credit ipotecar - mai mare pentru clienţii mai puţini solvabili - cât şi gradul de îndatorare, care este mai redus pentru clienţii cărora li se asociază un grad de risc mai ridicat. (Raluca Florescu)