Reprezentanții PSD aniversează, vineri, 31 martie, împlinirea a 130 de ani de la înființarea primului partid social-democrat din România. La eveniment participă, alături de delegații social-democrați români și vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Actualul PSD a luat ființă din fuziunea vechiului Partid Social Democrat Român (PSDR), reînființat în 1990, Partidul Democrației Sociale din România (PDSR), apărut în 1993 și a Partidului Umanist (PUR).
Partidul Social Democrat (PSD) și PES activists România celebrează aniversarea a 130 de ani de la înființarea primului partid socialist din România. Conform datelor istorice este vorba despre Partidul Social - Democrat al Muncitorilor din România (PSDMR), înființat la 31 martie 1893.
Din conducerea acestei formațiuni istorice făceau parte Ioan Nădejde, Vasile G. Morțun, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Ion C. Frimu, Mihail Gheorghiu-Bujor, Cristian Racovski, Dimitrie Marinescu, Gheorghe Cristescu și Ilie Moscovici.
„Vineri, 31 martie, se sărbătoresc 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România. Partidul Social Democrat şi PES activists România organizează cu acest prilej un eveniment inedit prin care va fi evocată contribuţia substanţială a social democraţilor români la dobândirea drepturilor sociale, promovarea justiţiei sociale şi a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, precum şi rolul hotărâtor pe care personalităţi istorice ale stângii l-au avut la înfăptuirea Marii Uniri, cât şi ulterior, prin eforturile realizate în vederea renaşterii democraţiei româneşti după Revoluţia din 1989, respectiv pentru aderarea României la NATO şi Uniunea Europeană", se arată într-un mesaj dedicat acestui eveniment, postat pe pagina de Fcebook a PSD.
Evenimentul a fost organizat la Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti, în prezența mai multor lideri ai partidului. Social-democrații, în frunte cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, l-au avut ca invitat și pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Primul partid social-democrat din România
Actualul PSD se declară moștenitorul Partidul Social - Democrat al Muncitorilor din România (PSDMR), datorită fuziunii din 2001, dintre PDSR și PSDR, partidul istoric reîființat după 1990.
Din punct de vedere istoric, Partidul Social Democrat Român (PSDR) a fost înființat pe 31 martie 1910 și i-a avut în conducere pe I.C. Frimu, Mihai Gh. Bujor, Cristian Racovski, Dimitrie Marinescu și Constantin Vasilescu.
În decembrie 1918, PSDR și-a schimbat denumirea în Partidul Socialist, dar din rândurile sale s-au desprins mai multe facțiuni. Câțiva ani mai târziu, mișcarea socialistă s-a reunit la congresul din 7 mai 1927 prin constituirea Partidului Social-Democrat (PSD). Acesta a dispărut de pe scena politică în 1948 când a fost înghițit de Partidul Comunist.
Apariția actualului Partid Social Democrat
După 1990 a fost reînființat sub conducerea lui Sergiu Cunescu, cu denumirea Partidul Social Democrat Român (PSDR). După destrămarea CDR, alături de care s-a aflat la guvernare în mandatul 1996 – 2000, PSDR a participat la alegerile din 2000 în alianță cu PDSR-ul înființat în 1993, din FDSN și cu Partidul Umanist.
Alianța s-a numit Polul Social Democrat (PSD), previzionând fuziunea ce urma să ducă la apariția actualului Partid Social Democrat, după fuziunile din 2001. Noua formațiune a fost condusă de Adrian Năstase.
Procesul de unificare a stângii românești a favorizat apropierea PSD de structurile social-democrate internaționale. Prin PSDR, noul PSD a fost acceptat în Internaționala Socialistă și, ulterior, în Partidul Socialiștilor Europeni.
În iunie 2005 PSD a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Partidului Socialiștilor Europeni.