Liberalii s-au opus până în ultimul moment, fiind cât pe ce să-i convingă şi pe pesedişti să amâne revenirea lui Băsescu
Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni, deoarece decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului privind demiterea sa a fost publicată în Monitorul Oficial. Şedinţa comună a Parlamentului în care s-a citit verdictul Curţii a evidenţiat fricţiunile dintre PSD şi PNL.
PNL a venit la Parlament cu NU în braţe
Liberalii, care au dificultăţi în a accepta invalidarea referendumului, s-au reunit înainte de şedinţa comună şi au decis să nu ia parte la aceasta. În timp ce purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, anunţa că liberalii, fiecare individual, au ajuns la hotărârea de a nu le călca piciorul prin plen, liderul PSD Viorel Hrebenciuc era de altă părere, declarând presei că o boicotare a plenului reunit al Parlamentului nu este oportună şi nu ar ajuta nimănui.
Totuşi, după o şedinţă în care părerile au fost împărţite, şi grupurile parlamentare ale PSD au anunţat că nu vor fi prezente în plen. Asta după ce mai mulţi parlamentari social-democraţi au obiectat că ei candidează peste câteva luni şi că nu ştiu cum să le explice alegătorilor de ce referendumul a eşuat. În plus, între cele două formaţiuni din cadrul USL s-a declanşat o competiţie surdă pentru simpatia celor 7,4 milioane de români care au votat NU la referendum şi pe care preşedintele PNL, Crin Antonescu, îi curtează intens.
Toate acestea s-au petrecut în lipsa liderilor Uniunii, Victor Ponta şi Crin Antonescu, aflaţi cel dintâi în Africa de Sud, la o reuniune a Internaţionalei Socialiste, iar celălalt pur şi simplu în concediu. Absenţa USL ar fi dus la neîntrunirea cvorumului de şedinţă, iar citirea deciziei CCR, altminteri o formalitate, ar fi trebuit amânată şi la fel şi revenirea lui Băsescu la Cotroceni.
"Am decis să fim solidari cu cei 7,4 milioane de români care au votat", a explicat, în plen, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD). Mai virulent, vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat: "La nivelul CCR sunt documente prezentate care nu au fost luate în consideraţie şi care ar putea să schimbe cu totul aprecierea pe care Curtea o are asupra îndeplinirii cvorumului (...). Nu are rost în această situaţie să permitem să se îndeplinească un act prin abuz."
Pesediştii, aduşi în sală prin SMS
După o pauză de consultări, însă, melodia s-a schimbat. De la microfonul plenului, pe un cu totul al ton, liberalul Eugen Nicolăescu a anunţat că "mai există în acest moment o oarecare doză de negociere" şi că liderii USL vor încerca să-şi convingă colegii să asigure cvorumul pierdut. Între timp, parlamentarii PSD, care aşteptau instrucţiuni pe holuri, au primit din partea lui Victor Ponta SMS-uri prin care li se comunica să intre în plen. Surse EVZ spun că premierul a fost pus într-o situaţie stânjenitoare în faţa colegilor săi din Internaţionala Socialistă, care l-ar fi luat la întrebări. Încet-încet, PSD-iştii au început să apară în sală. PNL încă se mai ţinea tare, Nicolăescu anunţând că doar unii colegi de la PSD vor merge să asigure cvorumul. Puşi în ipostaza în care aliaţii lor păreau cei rezonabili, iar ei responsabilii pentru continuarea crizei politice, şi liberalii au început să-şi facă apariţia la şedinţă, printre aceştia şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
"Avem nişte obligaţii şi cu FMI, avem obligaţii şi cu Comisia Europeană, am vorbit şi cu cei de la Consiliul Europei şi respectul votului pentru cei 7,4 milioane de oameni care au votat pentru demiterea lui Băsescu nu înseamnă acum că trebuie să-i pedepsim ca să greşim economic", explica Viorel Hrebenciuc noua răzgândire a USL. Oricum, Uniunea a luat parte la plen doar atât cât să asigure cvorumul de şedinţă, apoi s-a retras, în semn de protest faţă de invalidarea referendumului.
Pesediştii s-au lăsat convinşi de PNL să nu se prezinte la şedinţă, dar Ponta i-a trimis în plen
"Respectul pentru cei 7,4 milioane de oameni care au votat demiterea lui Băsescu nu înseamnă că trebuie să-i pedepsim ca să greşim economic."
VIOREL HREBENCIUC, PSD
Ponta, compromis
Victor Ponta a pierdut 10% din cauza criticilor partenerilor europeni ai României, declară, într-un interviu acordat ziarului "România liberă", sociologul Alin Teodorescu (IMAS), apropiat al PSD. Acesta spune că probabil şi Antonescu "a pierdut din susţinători, pentru că nu s-a comportat ca un preşedinte. (...) Nu a căutat soluţii pentru problemele existente, ci a adăugat probleme la cele existente". Acesta a mai subliniat că Ponta aproape că a provocat o criză când s-a dus la Consiliul European din 28 iunie fără să aibă mandat, pentru că toate deciziile luate atunci riscau să fi anulate. "Victor Ponta este văzut la Bruxelles ca o persoană care are o problemă de integritate", a comentat el.
- Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni. Decizia CCR de invalidare a referendumului a fost citită în Parlament | VIDEO
- Ce urmează după revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni?
- Blaga: PDL va fi prezent, avem şapte absenţe
- Patru judecători CCR merg în plenul reunit al Camerelor Parlamentului
- Crin Antonescu se pregăteşte să părăsească Palatul Cotroceni. Şi-a eliberat din funcţie consilierii
- Ion Iliescu: Parlamentul ar trebui să corecteze decizia CCR privind invalidarea referendumului
- Liberalii ar putea lipsi de la şedinţa de astăzi a Parlamentului
- CCR explică decizia de invalidare a referendumului: Guvernul nu a trimis ce am cerut noi