CCR apreciează că Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 a creat, din cauza modului defectuos de legiferare, o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie, Calculul pensiei se face în raport cu valoarea punctului de pensie.
Decizie CCR: Majorare pensii, punct de pensie! Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 a creat, din cauza modului defectuos de legiferare, o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie, Este aprecierea Curții Constituţionale în motivarea hotărârii prin care a admis parţial o obiecţie de neconstituţionalitate cu privire la actul normativ. Obiecția a fost ridicată de Guvern, potrivit Agerpres.
Majorare pensii. Decizie CCR: Parlamentul a omis menționarea valorii concrete a punctului de pensie
CCR arată că parlamentarii au omis să menționeze valoarea concretă a punctului de pensie. Calculul pensiei se face în raport cu valoarea punctului de pensie.
„În cauză, datorită modului defectuos de legiferare, s-a creat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie, ceea ce afectează însuşi dreptul la pensie consacrat de art. 47 alin. (2) din Constituţie. Desigur, ţine de opţiunea legislativă exclusivă a Parlamentului stabilirea valorii concrete a punctului de pensie. Însă acesta nu are îndreptăţirea, în niciun caz, să omită menţionarea valorii acestuia în condiţiile în care însuşi calculul pensiei se face prin raportare la valoarea unui punct de pensie. Este un element esenţial al întregului sistem de pensii, fără de care acesta nu ar putea funcţiona", se arată în motivarea publicată vineri pe site-ul Curţii.
Decizie CCR: Majorare pensii, valoare punct de pensie. Prin Ordonanța Guvernului Orban s-a creat un vid legislativ
Potrivit Curții, prin eliminarea din Ordonanța Guvernului Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14% s-a creat un vid legislativ. Este efectul faptului că parlamentarii PSD nu au specificat o nouă valoare a punctului de pensie. PSD doar a eliminat articolele din OUG, presupunând că automat intră în vigoare majorarea de 40%.
CCR consideră că stabilirea valorii punctului de pensie nu este doar o chestiune tehnică. Este chiar elementul financiar central al întregului sistem de pensii publice bazat pe principiul contributivităţii. „De aceea, în situaţia dată, din cauza modului de reglementare, nu este stabilită nicio valoare a punctului de pensie până la 1 septembrie 2021, ceea ce este inadmisibil prin perspectiva securităţii juridice în materie de pensii", se menţionează în documentul citat.
Curtea Constituțională a fost sesizată de Guvern, care i-a cerut să declare neconstituțională modificarea făcută de majoritatea PSD. Parlamentarii PSD au cerut o majorare a pensiilor de 40%.