Măsurile PSD care AMENINȚĂ Economia. Iohannis: „Înseamnă prejudicii la adresa bunăstării românilor”

Măsurile PSD care AMENINȚĂ Economia. Iohannis: „Înseamnă prejudicii la adresa bunăstării românilor”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că unele măsuri guvernamentale arată o lipsă de responsabilitate, seriozitate și viziune referitor la mersul economiei. El a solicitat Executivului să înceteze „experimentele fiscale”.

„Eu îmi doresc o Românie cu o economie sănătoasă, o ţară bine guvernată, în care beneficiile de astăzi să nu se risipească mâine, iar măsurile luate astăzi să nu amaneteze viitorul generaţiilor viitoare. Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale din ultima perioadă ne arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu şi lung. Am văzut cum fără consultări şi minime evaluări de impact, Guvernul a schimbat regimul fiscal pentru unele din cele mai importante domenii. Probabil că fără noile taxe şi impozite introduse prin OUG 114, pe care însă guvernanţii le-au negat continuu, bugetul pe anul în curs va fi resimţit constrângeri. Prin măsurile din ultimele zile ale anului trecut s-a pierdut şi bruma de încredere pe care investitorii o mai puteau avea în politica economică actuală. Aşa am asistat la prăbuşirea cotaţiilor de pe piaţa bursieră, inclusiv pentru companiile româneşti importante, fapt fără precedent pentru o economie în creştere”, a spus şeful statului, la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului.

Totodată, el a susţinut că existenţa Pilonului II de pensii este pusă în pericol.

„Este îngrijorător şi modul în care autorităţile gestionează securitatea aprovizionării cu energie ori, cel puţin, pretind că se ocupă de povara facturilor la energie. Toate acestea înseamnă prejudicii la adresa bunăstării românilor şi a familiilor lor. În cele din urmă, cetăţenii vor fi cei care vor achita nota de plată, aşa cum se întâmplă adesea”, a afirmat Iohannis.

El a cerut Guvernului să înceteze „experimentele fiscale” şi să răspundă problemelor reale pe care mediul de afaceri le semnalează.

„Nevoile de dezvoltare ale economiei în direcţii esenţiale, precum modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii, necesită alocări importante în sfera investiţiilor publice. Deşi s-a promis că 2018 va fi anul investiţiilor, ceea ce s-a obţinut se numeşte inflaţie, importuri şi adâncirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial şi cel de cont curent. De exemplu, deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro, în creştere cu peste 15% faţă de 2017. Fondurile europene au rămas, din nou, pe post de 'Cenuşăreasă'. Guvernul a absorbit cu circa 20% mai puţin decât propria ţintă asumată, neglijând investiţii absolut necesare dezvoltării. Economia României are nevoie de soluţii durabile în privinţa deficitului de forţă de muncă şi a decalajului dintre sistemul de învăţământ şi cerinţele pieţei muncii. Învăţământul tehnic şi dual, digitalizarea şi noile tehnologii, investiţiile de valoare adăugată înaltă sunt tot atâtea provocări la care trebuie să avem capacitatea, ca stat şi ca societate, de a răspunde pe măsură. De aceea, solicit decidenţilor politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României şi să conştientizeze priorităţile reale pe care mediul de afaceri le semnalează”, a transmis şeful statului.

Potrivit preşedintelui, 2019 este un an important pentru România. „Ne aflăm la începutul unui an important pentru viitorul României, mă refer atât la Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, cât şi la deciziile pe care le avem de luat ca societate pe parcursul anului 2019, aceste decizii se numesc în acest caz alegeri. Ca întotdeauna depinde de noi ce alegeri facem”, a menţionat Klaus Iohannis.

El a adăugat că relaţia bilaterală româno-germană continuă să reprezinte un pilon important pentru prosperitatea României, dar şi o platformă pentru creşterea competitivităţii economice a ţării noastre.

Şeful statului a precizat că Germania rămâne primul partener comercial şi cel de-al doilea partener investiţional al României, menţionând că în 2018 comerţul bilateral a depăşit 30 de miliarde de euro, în creştere cu peste 10%, iar investiţiile germane în economia autohtonă depăşesc 10 miliarde de euro, informează Agerpres.