PSD vrea să-i bage la facultate pe cei care au picat Bac-ul. Boc cere retragerea proiectului

Parlamentarii PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Titus Corlăţean şi Lia Olguţa Vasilescu au depus un proiect de lege care le permite elevilor care nu au absolvit examenul de Bacalaureat să urmeze un an pregătitor, finanţat parţial de stat, într-o universitate. În replică, ministrul Educaţiei denunţă "coalizarea mediocrităţii", iar premierul Emil Boc a punctat "populismul revoltător" al iniţiativei social-democrate.

UPDATE. Pentru premierul Emil Boc, propunerea PSD denotă lipsa de responsabilitate a PSD în condiţiile în care Guvernul încearcă să pună ordine în sistemul educaţional. "Este exact cum ai spune unei persoane «poftim carnetul de şofer şi vedem la anul dacă îţi iei carnetul»,«poftim bisturiul de chirurg, operează pe inimă sau creier, că vedem noi dacă termini facultatea sau nu»", a mai  spus Boc. Premierul a făcut un apel la preşedinţii PSD şi PNL să retragă iniţiativa legislativă,  subliniind că populismul Opoziţiei nu poate contribui la o guvernare bună prin oferirea de iluzii tinerilor. Ce vor social-democraţii Conform iniţiatorilor, elevii care nu au luat bacalaureatul, dar au media de absolvire peste şapte ar putea să studieze un an pregătitor la universităţi. Pe parcursul acestuia, statul este obligat să-i susţină financiar pe cei aflaţi într-o astfel de situaţie, "cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj", prevede proiectul.

Anul pregătitor va fi organizat de universităţi în aşa fel încât să ţină cont de programa de licenţă a facultăţii în cauză, dar şi de cea de bacalaureat. Dacă între timp iau bacalaureatul, elevii care au urmat un asemenea "an pregătitor"  vor putea să şi-l echivaleze "total sau parţial" anului întâi universitar şi să continuie studiile la facultatea respectivă. Absolvenţii de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat ar trebui, conform proiectului, să beneficieze de finanţare pentru a-şi completa pregătirea în şcolile postliceale. La fel şi aceia care vor să beneficieze de formare profesională prin ucenicie la agenţi economici din localitate. Explicaţii în limba de lemn Dacă ar fi adoptat, proiectul, care abia a fost depus la Camera Deputaţilor, ar face din elevii care nu au promovat Bacalaureatul nişte privilegiaţi în comparaţie cu cei care l-au luat. În prezent, un tânăr absolvent de bacalaureat care intră la o facultate poate beneficia de bursă doar în cazul în care are note foarte bune sau se află într-o situaţie socială delicată şi numai dacă facultatea este de stat. În expunerea de motive, iniţiatorii îşi argumentează demersul spunând că elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat, în număr de 10.000, au fost aduşi "într-o situaţie de debusolare". De vină pentru aceasta ar fi "lipsa pregătirii corespunzătoare a cadrului general al examinării" precum şi "modul în care au fost abordate subiectele", aspecte care au dus la "nepromovarea examenului de bacalaureat de mulţi dintre elevii cotaţi cu rezultate profesionale bune pe parcursul anilor de liceu". Funeriu: Iniţiativa PSD, "coalizarea mediocrităţii" Aflat la Constanţa. ministrul Educaţiei a luat act de iniţiativa PSD pe care a calificat-o drept "năstruşnică" şi de natură să decredibilizeze învăţământul superior românesc. "Este o iniţiativă năstruşnică, iresponsabilă, fără niciun fel de corespondent, nici în Europa, nici altundeva în lume, şi face parte din ceea ce eu numesc fără niciun fel de emoţie, coalizarea mediocrităţii", a declarat Funeriu, citat de mediafax.ro. "România trebuie să mizeze pe oamenii care înţeleg că prin muncă, prin perseverenţă pot să aibă rezultate. Eu cred că ar fi foarte bine să concentrăm misiunea universităţilor din România pe cei care au luat bacalaureatul, pe cei care sunt buni, să creem excelenţa", spune el.

Conform ministrului, această iniţiativă ar putea fi "rezultatul unei cârdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani". "În ce politehnică din lume se intră fără Bacalaureat?" Şi Sorin Ioniţă, reprezentant al Societăţii Academice Române (SAR), crede că acest proiect marchează "renunţarea la valoare". "E ca şi cum ar spune: am renunţat la educaţie, vrem să avem grijă de interesele noastre", ne-a declarat el.

"Dacă Ecaterina Andronescu este printre iniţiatori este clar că este un proiect al grupului de rectori care se simt ameninţaţi că vor rămâne fără lefuri mari în urma rezultatelor de la Bacalaureat". El i-a cerut acesteia să spună "în ce politehnică din lume se intră fără bacalaureat sau fără un examen de acest tip". (Marian Păvălaşc) CITIŢI ŞI:

  • Dezastru şi la a doua sesiune a Bac-ului, urmează apocalipsa facultăţilor. Vezi ce notă ai luat!
  • Bacul 2011, un crah de 50 de milioane de euro
  • Rezultatele dezastruoase de la BAC zdruncină facultăţile şi le concediază profesorii